TUZLANSKI KANTON

Istina o "Kapiji" bit će ispisana na engleskom i njemačkom jeziku

Spomen-obilježje Kapija: Mjesto sjećanja na ubistvo tuzlanske mladosti

Piše: M. Mu.

10.11.2017

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla jednoglasno je usvojena inicijativa vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH Elvira Kasumovića da se na spomen-obilježje "Kapija", mjestu stradanja tuzlanske mladosti, postave table na dva svjetska jezika - engleskom i njemačkom. 

Najtužniji datum

U obrazloženju inicijative, vijećnik Kasumović je kazao da je primjetno da Tuzlu posjećuje sve veći broj stranih turista te da postoji potreba da se sadržaj ispisan na "Kapiji" približi tim ljudima da bi u svijet otišla istina o ubistvu 71 mlade osobe. Na ovaj način bi se spriječilo da 25. maj 1995. godine, jedan od najtužnijih datuma u historiji Tuzle, bude zaboravljen.  

- Dosta turista dolazi samoinicijativno. Vide da nešto piše, da se tu nešto desilo, ali zbog toga što ne razumiju jezik, ne mogu da shvate o čemu se radi. Zbog toga je i pokrenuta ova inicijativa. Nadamo se da će table biti postavljene ubrzo, da nećemo čekati dugo, kako je to bio slučaj s nekim ranijim inicijativama - kaže nam vijećnik Kasumović.

Inicijativu je, osim vijećnika, podržalo i Udruženje građana ''25. maj 1995. godine''. Iz Udruženja ističu da je inicijativa dobra i potrebna. Smatraju da, osim engleskog i njemačkog, table treba postaviti i na drugim svjetskim jezicima.

Kasumović: Dolaze turisti

Direktan razgovor

- Svi turisti koji dolaze organizirano, istinu o djeci ubijenoj na Kapiji, ne poginuloj nego ubijenoj, dobiju u direktnom razgovoru u spomen-sobi. Oni koji dolaze sami, prinuđeni su da pitaju druge o čemu se radi, pred kakav spomenik su došli. To poslije postavljanja tabli više neće biti slučaj - tvrdi Edin Hurić, predsjednik Udruženja.

Memorijalni centar 

- Još jedna stvar koja će doprinijeti tome da istina o dešavanjima 25. maja ostane u sjećanju jeste Memorijalni centar, koji se nalazi u neposrednoj blizini spomen-obilježja "Kapija". Kad nas ne bude, on će fizički biti tu i ostat će kao trajni svjedok tih dešavanja - ističe Hurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.