TUZLANSKI KANTON

Mustafa Bazardžanović: Ono što je u svijetu etablirano, kod nas je zakonom zabranjeno

UKC Tuzla: Urađeno 11 transplantacija ove godine

A. HADŽIĆ

13.11.2017

Mustafa Bazardžanović, hirurg u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli i jedan od najpoznatijih stručnjaka za transplantaciju bubrega u našoj zemlji, smatra da su opravdani zahtjevi teško oboljelih bubrežnih i drugih bolesnika za izmjene Zakona o transplantaciji tkiva i organa u FBiH.  

Pokucati na vrata

Kaže da novim propisima neće biti riješen problem transplantacija bez obzira na to da li potencijalni donor ima donorsku karticu.

- Da bismo eksplantirali njegov organ, za saglasnost moramo pokucati na vrata njegove porodice. Stoga je potrebno doći u svaku mahalu i razgovarati s građanima te im objasniti značaj doniranja organa – navodi dr. Bazardžanović.

Ističe da je jedan od najvećih problema u pravilnicima, koji su propratni akti zakona.

- Očito su ih pravili oni koji nemaju veze s transplantacijama. Takvi modeli nigdje u svijetu ne postoje. Što je u svijetu etablirano i dobro funkcionalno, kod nas je zakonom zabranjeno, to je slučaj sa takozvanim ukrštenim transplantacijama. Ne možete ni zamisliti koliko je moglo biti spašeno teških bolesnika na taj način – upozorava naš sagovornik.

Iza sebe ima skoro 500 transplantiranih bubrega i s takvim iskustvom tvrdi da su propise iz ove oblasti, uglavnom, radili nekompetentni ljudi.

Druge struke

- Kad sam javno ukazao na to, rekli su da su to radili neki prije njih. Neshvatljivo je da u Timu za transplantacije pri resornom federalnom ministarstvu sjede samo dvije osobe koje razumiju šta je transplantacija, dok su ostali iz drugih struka. Imamo stručnjake da pratimo svjetske trendove, ali su nam propisi svezali ruke – ističe dr. Bazardžanović.

U UKC-u Tuzla tokom ove godine urađeno je devet transplantacija sa živog davaoca i dvije kadaverične transplantacije. Do kraja godine planirane su još najmanje dvije.


Bazardžanović: Razgovarati s građanima

Zaboravili potpisati 

- Otac tragično stradalog mladića dao je prošle godine saglasnost za transplantaciju njegovih organa. Presadili smo bubrege, ali druge organe nismo, jer u BiH nije bilo podudarnih primalaca. Pokušali smo te organe dati Hrvatskoj, s kojom imamo ugovor o razmjeni, ali se ispostavilo da taj ugovor kod nas nije potpisan. Birokratija je zaboravila staviti potpis koji bi omogućio da se spasi nečiji život – ogorčeno pojašnjava Bazardžanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.