TUZLANSKI KANTON

Izgradnja mini hidrocentrale vrijedne 4 miliona KM

Izgradnja MHE dobro napreduje

Piše: H. ČALIĆ

2.12.2017

Na rijeci Spreči u Orahovici Donjoj kod Gračanice u toku je izgradnja mini hidroelektrane (MHE). Istovremeno se izvode završni radovi regulacije korita rijeke Spreče na ovom dijelu, u dužini od oko 700 metara, sve do mosta koji na entitetskoj granici spaja Donju Orahovicu i Petrovo. 

Izgradnja je počela ove jeseni, a nakon javne rasprave u dvije susjedne općine Gračanici i Petrovo (RS) te s mještanima Orahovice Donje i Petrova i pribavljanja okolišnih i svih drugih dozvola i dobivanja urbanističke i građevinske saglasnosti.

Investitor izgradnje MHE na Spreči je vlasnik gračaničke kompanije ”EEH Hidrogradnja” Edin Osmanović.

Pripreme su trajale dugo jer su dozvolu za gradnju morali tržiti u oba bh. entiteta. Investitor će u gradnju MHE uložiti oko 4 miliona maraka.

- Nama je drago što je baš na području MZ Orahovica Donja krenula izgradnja mini hidroelektrane. Prije svega zbog toga što je vlasnik firme “EEH Hidrogradnja” uredio korito i obale Spreče u dužini od 700 metara. Na ovom dijelu Spreča je poslije svake obilnije kiše plavila naselja Dediće i Polje. Ovdje se zbog toga stvarala deponija smeća. Sada je to prošlost i mi želimo čim prije da s prve MHE u našem naselju poteku prvi kilovati električne energije, a korist od koncesionih naknada imat će obje općine - kaže Redžo Alihodžić, predsjednik MZ Orahovica Donja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.