TUZLANSKI KANTON

Veliki uspjeh tima ljekara UKC-a: U samo sedam dana obavili dvije transplantacije koštane srži

Tim ljekara Klinike za hematologiju: Izuzetni rezultati

A. HADŽIĆ

7.12.2017

Tim ljekara Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u sedam dana obavio je dvije transplantacije koštane srži teško oboljelim pacijentima sa područja BiH.   

Zdravstveno stanje oba pacijenta, kako nam je kazala Aida Čustović-Arnautović, načelnica Klinike i šefica transplantacionog tima, za sada je dobro i u skladu je sa protokolom koji prati posttransplantacioni proces svakog pacijenta.


Šansa svima

- Moram izraziti zadovoljstvo radom našeg tima, koji je u ovoj godini vrlo uspješno uradio 16 transplantacija koštane srži. Riječ je o educiranom mladom timu, koji se potpuno posvetio struci i iza kojeg su već godinama izuzetni rezultati u liječenju pacijenata s najtežim hematološkim oboljenjima – navodi Čustović-Arnautović.  

Među urađenim transplantacijama u ovoj godini dvije su alogene - koštana srž je transplantirana sa podudarnog donora, dok su ostale bile autologne i podrazumijevaju presađivanje zdravih ćelija samog pacijenta.

- Pacijent kojem smo nedavno uradili autolognu transplantaciju, došao je u veoma lošem stanju, skoro nepokretan. Naše je bilo da učinimo sve da mu pomognemo, jer je naša logika da svako treba imati šansu. Najprije smo ga terapijom uveli u visok stepen parcijalne remisije, a potom smo uradili transplantaciju. Na našoj klinici zadržan je određeno vrijeme i otpušten je kući, prilično oporavljen – pojašnjava Čustović-Arnautović.


Mladi pacijenti 

Hematologija je, ističe ona, patologija mladih ljudi. Samo u posljednjih nekoliko dana s teškim hematološkim oboljenjima na Kliniku su primljena dva pacijenta, jedan od 20, drugi od 23 godine.

Klinika u Tuzli za sada je jedina u zemlji na kojoj se rade transplantacije koštane srži. Pacijenti stižu iz cijele Federacije BiH, a nerijetko se javljaju i pacijenti iz Republike Srpske.

Novi zahvati  

- Trenutno se pripremamo za takozvane haploidentične transplantacije, u kojima su pacijent i donor matičnih ćelija podudarni samo 50 posto. Sada se takve transplantacije našim pacijentima rade u inozemstvu. Od velike važnosti je i to što imamo nesebičnu podršku menadžmenta UKC-a – ističe Čustović-Arnautović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.