TUZLANSKI KANTON

Razija Mujanović u Nezavisnom bloku

Avaz.ba

11.12.2017

Nezavisni blok organizirao je u Tuzli savjetovanje – Vizije i mogućnosti nove politike, afirmacije i razvoja sporta u BiH, na kojem su, osim predstavnika novog političkog projekta, predvođenih predsjednikom Senadom Šepićem, prisustvovali i predstavnici sportskih organizacija, udruženja, kao i istaknuti sportski radnici, saopćeno je iz ove stranke.

Cilj savjetovanja je izgradnja nove politike za sport u našoj zemlji – Sport za sve, a na bazi najboljih evropskih iskustava i praksi. Počevši od školskih programa koji moraju biti prilagođeni i usklađeni sa modernim evropskim standardima, pa do besplatnih treninga za što masovniji broj djece, oslobađanja od dijela poreza za privrednike koji finansijski podržavaju razvoj sporta, kao i afirmacija sportista koji ostvaruju najbolje rezultate, a ne onih koji su podobni, samo su neki od ciljeva nove politike za sport Nezavisnog bloka.

- Danas se ovdje nisu pojavili predstavnici sportskih saveza, iako su pozvani, a to dovoljno govori o njima i njihovom odnosu prema trenutnom katastrofalnom stanju u bh. sportu. Nezavisni blok s druge strane za cilj ima zdravo i sposobno društvo i u tom pravcu je potrebno stručno nadograditi postojeći Zakon o sportu u BiH, te urediti ovu oblast. Naročito finansiranje sportskih saveza i klubova mora imati drugačiji pristup, a tu treba maksimalno uključiti i poreze na igre na sreću, te javne lutrije koje se u praksi koriste kao stranački bankomati. Posebno treba potencirati i u prvi plan staviti krovne državne saveze, infrastrukturu i omladinske škole, što su osnovni preduslovi poboljšanja sporta u našoj zemlji. Također, oni sa rezultatima i najzaslužniji sportisti moraju biti u prvom planu, a to je i praksa u svim razvijenim demokratijama. Vidim da je to novi pristup u politici koji zagovara i želi da sprovede Nezavisni blok i zato sam se priključila ovoj ideji, za koju vjerujem da može biti dobitna i šampionska za našu zemlju i sve nas koji živimo u BiH - kazala je Razija Mujanović, jedna od uvodničarki savjetovanja, legendarna košarkašica, najbolja sportistkinja BiH svih vremena i odnedavno članica FIBA-ine Kuće slavnih, a koja je pristupila Nezavisnom bloku i aktivno želi učestvovati u kreiranju nove politike u sportu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.