TUZLANSKI KANTON

Plaće u obrazovanju povećane prvi put poslije 2008. godine

Terzić: Stvoreni preduvjeti

Piše: E. Sk.

14.12.2017

Vlada TK i predstavnici Saveza samostalnih sindikata TK postigli su dogovor i stvorili preduvjete za potpisivanje kolektivnih granskih ugovora za 2018. godinu. No, najavljeno povećanje plaća za oko 9.500 budžetskih korisnika u TK ovisit će o tome hoće li zastupnici u Skupštini TK na svom posljednjem ovogodišnjem zasjedanju usvojiti budžet TK za narednu godinu.  

- Riječ je, dakle, o usklađivanju osnovice za obračun plaća. Kao što je poznato, budžetskim korisnicima je 2012. umanjena plaća, a u narednim godinama nikada nije usklađena osnovica. Procentualno gledano, riječ je o prosječnom povećanju za 6,5 posto, ali neki će imati višu plaću i 7 ili 7,5 posto, ovisno o drugim parametrima kakvi su, recimo, dužina radnog staža ili minuli rad. Gledano u novcu, povećanje je za 50 KM pa naviše - kaže Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Budžet TK, uvjetno govoreći, opteretit će se za dodatnih 13 miliona KM, jer će se osnovica za obračun plaća budžetskim korisnicima povećati sa 380 KM na 404 KM.

Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, podsjeća na činjenicu da su plaće 2012. umanjene za 2,5 posto, a u povećane su prvi put poslije 2008. godine. 

- Zadovoljni smo stvorenim preduvjetima za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora. Znamo da se neke revolucionarne promjene u okviru sadašnjeg budžeta TK ne mogu napraviti dok se ne promijene neka sistemska rješenja kao, primjerice, Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Ovim povećanjem profesori u TK imat će prosječnu plaću od 970 KM, ali će ona i dalje biti znatno niža od one koju primaju uposlenici sa srednjom stručnom spremom u javnim preduzećima - ističe Terzić.


Usaglašavanje Zakona   

Vlada TK i Sindikat policijskih službenika u narednim danima obavit će nove razgovore u cilju usaglašavanja i implementacije Zakona o plaćama policijskih službenika. Naime, od svih kantona u FBiH plaće policijskih službenika u TK su najniže. Topli obrok i naknada za korištenje godišnjih odmora ostaju na istom nivou kao 2017. godine i iznose 8 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.