TUZLANSKI KANTON

U Tuzli promovirano 27 doktora nauka i 26 redovnih profesora

M. Mu.

14.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: A. Bajrić

Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini i Univerzitet u Tuzli od danas su bogatiji za 27 doktora nauka i 26 redovnih profesora. Na svečanosti koja je održana na Filozofskom fakultetu dodijeljene su i Zlatne plakete za šestero najboljih studenata.

Među 27 doktora nauka koji će od danas nositi ovo zvanje je i Šefko Sulejmanović, doktor humanističkih nauka iz oblasti historije.

Ispunio sam neke svoje lične ciljeve. Svakako da bi dobro bilo da čovjek ima i radno mjesto shodno svojoj tituli i obrazovanju. Put do titule doktora nauka nije težak, pogotovo ako idete i poštujete sve procedure. Danas neki imaju i malo brže puteve. Smatram da sam ja išao onim, u potpunosti redovnim putem, ali time je moje zadovoljstvo veće što sam došao do svog zacrtanog cilja – kazao je Sulejmanović.

Današnja svečanost održana je u okviru obilježavanja 41. godišnjice Univerziteta u Tuzli, a rektorica Tuzlanskog univerziteta prof. dr. Nermina Hadžigrahić kazala je u svom obraćanju da je tokom godina u Tuzli diplomiralo 40 hiljada studenata te odbranjeno je 2.726 magistarskih radova i 777 doktorata.

- Od Univerziteta se očekuje, ne samo da obrazuje, već i da istražuje, traži rješenja, predlaže, ide naprijed. Univerzitet nije samo učionica, nije samo laboratorij. Univerzitet je mjesto susretanja, kritičkog promišljanja, slobode, integralnih ličnosti. Univerzitet je tribina, javni komunikacijski prostor, prostor sučeljavanja argumenata, debate, dijaloga, poliloga, kristalizacije različitih mišljenja. U toj kristalizaciji mišljenja kriju se zapravo rješenja – istakla je rektorica Hadžigrahić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.