UNSKO-SANSKI KANTON

Cazin: Na "Krajiškoj zmiji" takmičilo se 89 vozača iz šest država

S. JAPIĆ

8.8.2017

U organizaciji Auto moto kluba „Extra Sport“, a pod pokroviteljstvom grada Cazina, na popularnoj stazi „Krajiška zmija“ kod Ostrošca održana je 18. brdsko-brzinska autotrka „Grand prix Cazin 2017“.

Neslužbeni rezultati

Učestvovalo je 89 vozača iz šest država: Hrvatske, Poljske, Slovačke, Austrije, Crne Gore i BiH, koji su se takmičili za šampionate Hrvatske, Crne Gore, BiH i Centralno–evropske zone (CEZ).

Prigodnim govorom prvenstvo je proglasio otvorenim gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević. Vozači su vozili dvije vožnje na izazovnoj stazi dugoj 3.870 metara, sa 13 krivina i usponom od pet posto.

Takmičenje je bilo vrlo zanimljivo i dobro posjećeno, s nekoliko odustajanja i izlijetanja sa staze. Nakon dvije vožnje i zbrajanja rezultata, ali i žalbe jednog vozača, objavljeni su neslužbeni rezultati.

Prema tim neslužbenim rezultatima, najuspješniji u generalnom plasmanu bili su vozači iz Hrvatske, koji su osvojili prva tri mjesta. Prvi je bio Mario Jurišić iz AK „Autosport“ Rijeka, drugi Bojan Juranić iz AK „Petar Klepac“, a treći Dejan Kopajtić iz AK „Rijeka“.

Od vozača iz BiH, u ukupnom plasmanu najbolji je bio Nihad Seferagić iz AMK „Auto sport“ Cazin, koji je osvojio 13. mjesto. Kada je u pitanju šampionat BiH, prvo mjesto pripalo je Nihadu Seferagiću iz AMK „Auto sport“ Cazin, drugi je bio Bakir Hadžić iz „Arc Racing“ iz Sarajeva, a treći Hasan Ljubijankić iz AMK „Cazin“.

U svojim klasama pobijedili su Dejan Vujasin iz AKK „Profesional“ B. Luka (grupa N i klasa N2 do 1.600 kubika ), Fuad Smajić iz AMK „Optima Motorsport“ (klasa N3 do 2.000 kubika), Dejan Tatić iz AK „Crankshaft“ (klasa E1 do 1.400 kubika), Hasan Ljubijankić iz AMK „Cazin“ (klasa E1 do 1.600 kubika), Nihad Seferagić iz AMK „Auto Sport“ Cazin (klasa E1 do 2.000 kubika) i Edis Hadžipašić iz AMK „Extra Sport“ Cazin (klasa E1 preko 2.000 kubika).

U poretku klubova za šampionat BiH prvo mjesto osvojio je AMK „Extra Sport“ iz Cazina, drugi je bio AK „Crankshaft“, a treći AKK „Profesional“, oba iz Banje Luke. Kada je u pitanju šampionat BiH za historijska vozila, najuspješniji je bio Adis Abdić iz AMK „Extra Sport“ Cazin, ispred Dane Milenovića iz AK „Spin“ Sarajevo.

Kriva je kiša

Službeno proglašenje pobjednika u takmičenju CEZ nije održano jer se jedan vozač iz Poljske žalio, a njegov zahtjev će rješavati žiri trke. Kako je naveo ovaj takmičar, zbog kiše koja je počela padati pred sami kraj trke pet-šest zadnjih vozača nije imalo jednake uvjete za vožnju u odnosu na ostale, koji su završili trku po suhoj podlozi.

Prevrtanje vozila

Na ovogodišnjoj utrci zabilježeno je i jedno prevrtanje vozila, a radilo se o najboljem ovosezonskom vozaču iz Cazina Salihu Ljubijankiću, koji je nakon dobrog rezultata na treningu želio pred domaćom publikom ponovo biti u samom vrhu. Na svu sreću, sve je prošlo s lakšom povredom vozača i manjim oštećenjem vozila. 

Rekord staze

Za razliku od proteklih godina, ove godine je skraćena staza „Krajiška zmija“ za gotovo 200 metara tako da je dobiven novi rekord staze. Raniji rekord držao je Laslo Saš (Sasch) iz Mađarske u vremenu od 2:10 minuta, dok je novi rekorder staze Petar Dajak iz Hrvatske (AK „Solin“) sa vremenom od 2:15 minuta. Evidentno je, da iako je staza kraća za 200 metara, stari rekord nije oboren, što pokazuje koliko je prije nekoliko godina dobro vozio Saš koji ove godne nije učestvovao u takmičenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.