Saradnja nacionalnih parkova ''Brijuni'' i ''Una'': Prikazan film o krajiškom medvjedu

Autor: M. D.
29.08.2017 12:15
A
A
A

Nacionalni park ''Brijuni'' priredio je program posvećen zaštićenim područjima, promicanju prirodnih vrijednosti i prilagodbi klimatskim promjenama, a povodom toga, a u sklopu šireg programa, prikazan je dokumentarni film “Tragom medvjeda zvanog Ljutoč-BH 001“ Nacionalnog parka „Una“, u trajanju od 53 minute.

Osim filma, otvorena je i izložba „Šta bismo trebali znati o klimatskim promjenama“ o jednoj od aktuelnih svjetskih tema. Film “Tragom medvjeda zvanog Ljutoč-BH 001“ snimljen je u NP „Una“, u sklopu projekta “Divljina i život zvijeri NP Una”, tokom kojeg su praćene i naučno istraživane tri najveće evropske zvijeri koje obitavaju na području tog parka - medvjed, vuk i ris.

Uvod u film, filmsku ekipu i detalje sa snimanja predstavio je direktor Nacionalnog parka ''Una'' Amarildo Mulić.

- Film prikazuje aktivnosti istraživanja medvjeda tokom dvije godine trajanja projekta, a posebno su zanimljivi nesvakidašnji prizori humanog hvatanja, veterinarske obrade, postavljanje GPS ogrlice i satelitskog praćenja kretanja medvjeda. Uz bogatu bioraznolikost i prekrasne vizure NP ''Una'', film prikazuje životne navike i vrijedna saznanja o medvjedima na tom području - kazao nam je Mulić.