Hiljade vjernika u krajinskim džamijama klanjalo bajram-namaz

Autor: M. D.
01.09.2017 09:17
A
A
A

U Krajini su džamije jutros bile širom otvorene da prime na hiljade vjernika na veliki mubarek dan, Kurban bajram. 

Širom Unsko-sanskog kantona (USK) klanjan je bajram namaz a u blagoslovljenim trenucima duhovne radosti čestitan je bajram. U Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu harem je kao i svake godine bio pretijesan da primi sve vjernike koji ovaj dan osjećaju u srcima.

Stoga je i ulica uz džamiju poslužila za redanje u safove.Na Bajram namaz došli su brojni Sanjani iz dijaspore. Bajram namaz je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Husein ef. Kovačević.On je u svojoj hutbi poručio kako se svi vjernici pojedinačno trebaju uključiti u proces oporavka zajednice i naroda te da u tome naporu budu iskreni i moralni. Potrebno je prvo poraditi na svom ličnom oporavku,svoj život uskladiti na Božjim načelima i time djelovati na druge, poruka je sa hutbe u Hamzibegovoj džamiji.

U gradskoj džamiji u Bihaću pred velikkim brojem vjernika Bajram namaz je predvodio muftija bihaćki Hasan ef.Makić. On je u hutbi ukazao kako u svim nedaćama i krizama trebamo biti solidarni i spremni svoju udobnost podijeliti sa onima kojima je potrebna pomoć citirajući kur'anske ajete.

U gradskoj džamiji u Cazinu, jednoj od najvećih u BiH, Bajram namaz i hutbu je predvodio imam gradske džamije Smajo ef. Šabić. Širom cazinskog Medžlisa klanjan je Bajram namaz pa tako i u malom džematu Šturlić-Lipa.

U gradskoj džamiji u Ključu bajram-namaz i hutbu predvodio je glavni imam MIZ Ključ Ermin ef. Vučkić.

I kalduške džamije bile su pune vjernika. U Gornjoj Vidovskoj namaz i hutbu predvodio je Arif ef. Erdić. On je vjernicima svom džematu uputio okrepljujuće poruke uz naglasak da se treba sačuvati jedinstvo zajednice.