UNSKO-SANSKI KANTON

Bihać: Srednja medicinska škola pri KŠC-u nema dozvolu za rad

Katolički školski centar „Ivan Pavao Drugi“ u Bihaću: Djeca i roditelji dovedeni pred svršen čin

Piše: M. DEDIĆ

7.9.2017

Srednja medicinska škola pri Katoličkom školskom centru (KŠC) „Ivan Pavao Drugi“ u Bihaću ove školske godine neće moći upisati učenike, tačnije dva odjeljenja prvih razreda, jer ne ispunjava zakonske uvjete za rad.   

Kratak rok

Također, školovanje neće moći nastaviti ni učenici koji su ranije upisani, njih oko 300. Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) je nekoliko dana prije početka školske godine odbilo zahtjev KŠC-a za nastavak rada medicinskih odjeljenja jer nije dostavljena ovjerena trogodišnja bankovna garancija.

Epilog je to višemjesečne pravno-političke zavrzlame koji je zaprepastio i roditelje i učenike, a u čije su se rješavanje uključili izvršna i zakonodavna vlast USK, Banjalučka biskupija kao osnivač KŠC-a, pa čak i hrvatska predsjednica.

Skupština USK je dva puta u kratkom roku stavljala na dnevni red slučaj KŠC-a, da bi na kraju donijela odluku da se prestane finansirati Srednja medicinska škola u ovoj ustanovi, jer, za razliku od Gimnazije i Osnovne škole, nije proglašena javnim interesom. Ministarstvo obrazovanja USK je odbilo sufinansiranje Medicinske škole i zatražilo trogodišnju bankovnu garanciju.

- KŠC je bio dužan dostaviti trogodišnju bankovnu garanciju, ali oni to nisu učinili - kaže ministar obrazovanja Muhamed Ramić (SBB).

Direktor KŠC-a Slavo Grgić izjavio je da je Ministarstvu u junu poslana garancija, ali je vraćena jer na njoj nije bio naznačen iznos.

- Dostavili smo garanciju na 450.000 KM - rekao je Grgić.

No, suština je, kako smo saznali, u sljedećem. Banjalučka biskupija, a ne banka je garantirala da će osigurati 450.000 KM za godinu rada ove škole, a Skupština USK i Vlada traže da to bude garancija za tri godine.

Raspisali konkurs

Na sastanku roditelja, učenika i Uprave ove škole bilo je suza i optužbi napretek, no ne i rješenja. Činjenica je da je KŠC 2013. imao dozvolu za rad Srednje medicinske škole, ali je ona ukinuta ove godine. Uprava ovog školskog centra je, uprkos nepostojanju dozvole za rad, raspisala konkurs za prijem učenika u dva odjeljenja. Na kraju su i sebe i djecu i roditelje uveli u labirint iz kog niko za sada ne vidi izlaz.

Poštovati odluke  

U Bihaću je jučer održan Kolegij Skupštine USK, na kojem je za 18. septembar zakazana sjednica Skupštine. Međutim, Kolegij se pretvorio u raspravu o Katoličkom školskom centru. Dok su jedni poslanici tražili sazivanje vanredne sjednice Skupštine da bi se napokon riješilo pitanje Medicinske škole u Katoličkom školskom centru, drugi smatraju da je ta priča završena i da se trebaju poštovati odluke koje je usvojila Skupština USK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.