UNSKO-SANSKI KANTON

Dvorac Lothara von Berksa može se kvalitetno obnoviti

S. JAPIĆ

8.9.2017

U Starom gradu Ostrošcu, tačnije dvorcu Lothara von Berksa, počelo je snimanje terena i ispitivanje, što je preduvjet za izradu glavnog i izvedbenog projekta sanacije ovog vrijednog nacionalnog spomenika.

Konkretan korak

Za izradu projekta osigurano je 45.500 KM, a posao projektiranja sanacije na javnom konkursu dobila je licencirana firma „Eko plan“ iz Mostara.

Zajedno s predstavnicima „Eko plana“, stari ostrožački grad su obišli i predstavnici Instituta građevinarstva iz Banje Luke, koji će vršiti geomehanička ispitivanja sahat-kule, koja se nalazi neposredno uz dvorac.

Predstavnik firme „Eko plan“ iz Mostara Boro Puljić je naglasio da je obilaskom Ostrošca ovo preduzeće zapravo počelo s projektiranjem sanacije dvorca.

Prema riječima Puljica, ovom posjetom Ostrošcu napravljen je konkretan korak ka rješavanju problema koji su vezani za ovaj nacionalni spomenik, njegovo vraćanje u izvorno stanje, ali sa savremenim funkcijama.

- Iznenađeni smo jer je zaista jedan od najljepših objekata na kojima smo do sada radili. Impresioniralo me je ovo što sam vidio, riječ je o spomeničkom biseru, koji mora i može postati turistički vrlo interesantan i ovo područje može na taj način od njega imati velike koristi. On može biti stavljen u neku od savremenih funkcija, da li kulturološku, turističku, trgovačku ili ugostiteljsku, to ljudi ovdje trebaju odlučiti, šta je za njih najbolje - kazao je Puljić.

Izgleda ruiniran

Dodaje da dvorac na prvi pogled izgleda ruiniran i dosta urušen, međutim, svi su detalji sačuvani i sve se može obnoviti, tako da se može vratiti u izvorno stanje, kakav je bio prije 100 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.