UNSKO-SANSKI KANTON

Cazin dobio svoj Mural inkluzije

Mural inkluzije na zidovima svlačionice u Sportskom centru

Piše: S. J.

26.10.2017

U sklopu kampanje „Svi smo mi djeca“, Cazin je od danas postao bogatiji za Mural inkluzije, čiji je autor mladi umjetnik Rikardo Druškić iz Sarajeva. 

Mural inkluzije u Cazinu drugi je ove vrste u BiH, nakon što je u septembru mural na temu inkluzije otvoren u Bihaću, također u sklopu pomenute kampanje, koju provodi organizacija Save the Children u BiH. Priznati mladi umjetnik Rikardo Draškić i bh. street –art i grafiti umjetnik Muhamed Baručlija oslikali su mural na lokaciji Sportskog centra „Alinac“, a njima su se u stvaranju ovog jedinstvenog umjetničkog djela pridružila djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) i učenici OŠ „Cazin 2“. 

Kako su istakli pomenuti umjetnici, mural je oslikan s ciljem podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu.   

- Sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Biti uključen u društvo ne bi trebala biti samo puka fraza, već nešto, što se podrazumijeva svugdje i za svako dijete, svaku osobu. Uvjeren sam, da svaki pojedinac ima nešto, po čemu je poseban i čime može doprinijeti zajednici i zbog toga sam podržao ovu akciju – kazao je povodom otvaranja Mural inkluzije u Cazinu mladi umjetnik Rikardo Druškić.

Radi se o međunarodno priznatom likovnom umjetniku, koji je izlagao u BiH, ali i diljem svijeta (Njujork, Majami Los Anđeles, Tajvan), te nagrađivan na značajnim međunarodnim takmičenjima savremene umjetnosti. Nakon oslikavanja Murala inkluzije u Cazinu, očekuje ga samostalna izložba u Berlinu. Druškiću se u oslikavanju u Cazinu pridružio bh. street-art i grafitni umjetnik Muhamed Baručija.

- Skloni smo govoriti o toleranciji kao dobroj osobini ljudi u BiH, a istovremeno ne vidimo, da je društvo često zatvoreno za one, koji su po nečemu drugačiji. Svako dijete, svi mi trebamo imati jednak pristup svim segmentima društvenog života. To nisu samo ljudska prava, to je naša obaveza kao društva – poručio je umjetnik Muhamed Baručija.

Mlade umjetnike i djecu koja su slikala i bojala po zidovima objekta svlačionice u Sportskom centru „Alinac“ posjetio je i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji je istakao, da Grad Cazin u kontinuitetu prepoznaje značaj rada Centra za inkluzivnu praksu i daje podršku koja se od njega očekuje kao partnera ovog projekta. 

Pohvalio je rad djece i umjetnika u ovoj slikarskoj radionici, kojima je izrazio podršku i ohrabrio ih u daljem aktivnostima, naglasivši da je od izrazitog značaja, da se ova praksa razvija u Cazinu i da ima jedna takva ponuda, kroz čiji rad sva djeca na neki način dobivaju jednaku šansu, da idu u školu i obrazuju se.

Važnost centara za razvoj inkluzivnih praksi  

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BiH su primjeri iz USK –a. Uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi –CRIP –ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobijaju stručnu i sistemsku podršku za uključivanje u redovno školovanje.

- U proteklih godinu dana, Centri za razvoj inkluzivnih praksi su pokazali svoju vrijednost u sistemskoj podršci uključivanja djece s poteškoćama u redovno obrazovanje. Ono što ovom kampanjom i samim današnjim dešavanjem želimo napraviti, jeste korak u smjeru razbijanja fame o inkluziji kao o nekom teškom i kompliciranom procesu. Želimo pokazati, da se radi o ostvarivanju prava koje svako dijete treba da uživa, zasnovano na njegovim ili njenim mogućnostima – rekao je Denis Šiljak, voditelj programa obrazovanja u Save the Children za sjeverozapadni Balkan.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.