UNSKO-SANSKI KANTON

Mještani bihaćkih sela organizirali hajku na medvjede ispod Plješevice

Ilustracija

Avaz.ba

3.11.2017

Članovi Lovačkog društva "Bihać" i mještani sela koja se nalaze ispod planine Plješevice organizirali su proteklih noći hajku na medvjede, koji su viđeni na ovim prostorima.

Prema riječima lovočuvara Hazima Abdijanovića, medvjedi proteklih mjeseci čine veliku štetu mještanima potplješevičkih sela, uništavaju im košnice s pčelama i drugu imovinu.

Abdijanović navodi kako je kamera, koju su lovci postavili na mjesto gdje je ranije uočeno prisustvo ove životinje, snimila medvjedicu i dva mečeta.

- U akciji je učestvovalo trideset lovaca s lovačkim psima i pedesetak mještana i ona se odvijala u noćnim satima, jer se tada medvjedi spuštaju u blizinu naselja u potrazi za hranom. Vidjet ćemo rezultate u narednim danima, a ako bude potrebe akciju ćemo ponoviti - govori Abdijanović.

Mještani sela koja se nalaze na obodima planine Plješevice već mjesecima žive u strahu od medvjeda, iako lovci kažu kako nema mjesta panici.

- Razumijemo strah mještana, ali nikada na ovim prostorima nije zabilježen slučaj da je medvjed napao čovjeka. Jednostavno, zbog dugotrajne suše nedovoljno je hrane u njihovim staništima, zbog čega se spuštaju u blizinu naselja - ističe Abdijanović.

Lovci su uvjereni da će hajka dati rezultate i kažu kako će se medvjedi već s prvim snjegovima povući u svoje jazbine kako bi prezimili zimu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.