UNSKO-SANSKI KANTON

Grad Bihać naredne godine dobiva Turističku zajednicu

Bihać: Turistička zajednica važna za promotivne aktivnosti grada ( I Bandić)

I. N. Š.

7.12.2017

S obzirom na to da je turizam jedna od strateških privrednih grana razvoja grada Bihaća, sredinom oktobra ove godine na sjednici Gradskog vijeća Bihać usvojen je Nacrt odluke o osnivanju Turističke zajednice grada Bihaća.  


Ponuda i potencijal

Tako bi već u prvoj polovini naredne godine ova priča trebala zaživjeti, a sve s ciljem da turisti već u predsezoni imaju relevantne informacije, ne samo za grad Bihać nego i ostalih osam općina u USK.  

O značaju osnivanja Turističke zajednice posljednjih dana govorilo se mnogo. Prema riječima Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka „Una“, osim Zakona o turizmu USK, osnivanje TZ Bihać će vrlo brzo imati veliku ulogu u promociji turističke ponude i potencijala, ali i ostalih vrijednosti grada Bihaća, a samim tim i USK.

- Turistička zajednica grada Bihaća je neophodna, imajući u vidu da se NP „Una“ većinom nalazi upravo na teritoriju Bihaća. Iz tog razloga trebali bismo imati još veće benefite kada je u pitanju promocija turističkih potencijala i sveukupne turističke ponude Bihaća, od suorganizacije događaja iz oblasti kulture, turizma i sporta, pa sve do analize sveukupnih turističkih tokova na području Bihaća. Svakako, treba se istrajati na ovoj ideji da bismo, između ostalog, bili na usluzi i operaterima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i svih drugih uslužnih djelatnosti, ali i rezultirali društvenim interesima koji trebaju da budu iznad privatnih - istaknuo je Mulić.

Problem rada nacrno, odnosno neprijavljivanje gostiju i neplaćanje boravišnih taksi, samo su neki od problema koji godinama egzistiraju u gradu na Uni, a koji bi se mogli eliminirati redovnim inspekcijskim nadzorom.

Nedostatak inspekcijskog nadzora može imati direktan utjecaj na uspješnost u radu buduće Turističke zajednice grada Bihaća, kojoj boravišne takse trebaju biti jedan od osnovnih prihoda za planiranje i razvoj turizma, kao i promotivne aktivnosti grada Bihaća.

Prema riječima Jasmine Beširević, šefice Odsjeka za strateško planiranje i upravljanje projektima u Gradskoj upravi Bihać, ideja o osnivanju Turističke zajednice grada Bihaća rodila se nakon što je USK u avgustu ove godine dobio Zakon o turizmu.

Pat-pozicija

- S obzirom na iskustva koja imamo i dugogodišnju inertnost Kantonalne turističke zajednice, a time i poslovnih subjekata koji se bave turizmom i koji ne izvršavaju svoje obaveze u skladu sa zakonskim propisima, došli smo u pat-poziciju, u kojoj praktično ne znamo ko nam boravi u gradu niti koliko je ostvareno noćenja, a nemamo ni informaciju o raspoloživim kapacitetima. Iz tog razloga potrebno je da se nadležnosti inspekcijskog nadzora u oblasti turizma i ugostiteljstva s kantonalnog spuste na gradski nivo - istaknula je Beširević.

Šansa za turističke vodiče  

Otvaranjem TZ omogućit će se i nova zapošljavanja, prvenstveno za turističke vodiče, koji će prije toga završiti i adekvatan kurs. Obrazovani mladi ljudi, posebno iz sektora turizma, time će dobiti priliku da rade u struci, a šansa će se pružiti i mladim ljudima s odličnim poznavanjem nekog od svjetskih jezika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.