ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zavidovići: Mještani Mećevića danonoćno dežuraju da spriječe dovoz smeća

Mještani blokirali prolaz do lokalne deponije

A. MEMIŠEVIĆ

10.8.2017

Više od deset dana mještani naselja Mećevići dežuraju na lokalnom putu prema gradskoj deponiji, onemogućavajući da se nastavi sa daljnjim dovozom otpada s područja cijele općine.

Najezda glodara

Tvrde da je zbog deponije, koja je nelegalna i još prije 30 godina trebala biti zatvorena, ugroženo njihovo zdravlje i život. Otrovna isparavanja, najezde kukaca i glodara svakodnevni su problemi naselja koja su od deponije udaljena svega 150 metara i zbog čega je na tom prostoru život postao nemoguć.

Nakon što su Zavidovići danima bili zatrpani smećem, JKP „Radnik“ je počeo odvoziti otpad na regionalnu deponiju Mošćanica. Prema riječima direktora preduzeća Mirnesa Burkića, preduzeće ima samo jedno adekvatno vozilu za tu namjenu, i po nekoliko puta dnevno vozi otpad do Mošćanice.

- Problem odvoza smeća iziskuje sada ogromna sredstva, što će, vjerovatno, značiti kreditna zaduženja. U potpunosti prihvatamo odgovornost i spremnost da se ovaj problem riješi dugoročno, a očekujemo i pomoć Općine - kaže Burkić.

Blokiran put

Međutim, skeptični u vezi s obećanjima koja su im data, kako se otpad više neće dovoziti na deponiju, mještani i dalje dežuraju i drže blokiranim put prema deponiji, zahtijevajući da se što prije počne sa sanacijom.

Posjeta načelnika

Mještane Mećevića prije nekoliko dana posjetio je zavidovićki načelnik Hašim Mujanović. On im je potvrdio da će uskoro početi sanacija deponije napomenuvši kako je HES službi naložio nabavku veće količine sredstava za dezinfekciju kompletnog prostora deponije i okolice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.