ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Represivnim mjerama poboljšano stanje u saobraćaju ZDK

Ilustracija

Avaz.ba

14.8.2017

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), za prvih šest mjeseci ove godine, značajno je smanjen broj krivičnih djela, procentualno za 21,9 posto, a evidentno je i smanjenje broja izvršenih teških krađa u odnosu na isti period prethodne godine za 25,1 posto - saopćeno je iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Analizom podataka utvrđeno je smanjenje i maloljetničke delinkvencije za 10,6 posto, što predstavlja rezultat preventivnih policijskih aktivnosti koje su poduzimane u proteklom periodu i koje su bile prvenstveno usmjerene prema maloljetničkoj populaciji, a podrazumjevale su pojačan nadzor ove populacije u ugostiteljskim objektima, na gradskim ulicama i drugim javnim mjestima.

Zbog narušavanja javnog reda i mira, u prvih šest mjeseci, na području Zeničko-dobojskog kantona sankcionirane su ukupno 1.343 osobe. Ukupan broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira je manji za 178 slučajeva ili za 13 posto, a smanjen je broja tuča i slučajeva naročito drskog ponašanja.

Policijski službenici su u periodu januar-juni ove godine, zbog počinjenih prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju sankcionirali 72.621 osobu, što je za 38,8 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Pojačane aktivnosti policije u okviru sigurnosti saobraćaja smanjile su broj saobraćajnih nezgoda, a značajno je smanjen broj posljedica saobraćajnih nezgoda u smislu teže i lakše povrijeđenih osoba, dok je broj smrtno stradalih također smanjen za 36,8 posto.

Navedeni parametri i bolji rezultati su dobrim dijelom rezultat akcija i mjera, sprovedenih u proteklom periodu s ciljem poboljšanja postojećeg stanja, kao i intenzivnijih represivnih mjera.

- U proteklom periodu, težište aktivnosti policijskih službenika bilo je usmjereno na rasvijetljavanje teških krivičnih djela i otkrivanje njihovih izvršilaca, gdje su zabilježeni dobri rezultati i provedeno više operativnih akcija, koje su za cilj imale rasvijetljavanje i dokumentovanje teških krivičnih djela i koje su rezultirale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja osoba - navodi se u saopćenju.

U narednom periodu cilj je da se ostvare još bolji rezultati kako bi se stanje sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona podiglo na još vipi nivo i svim građanima pružila maksimalna lična i imovinska sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.