ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Članovi Udruženja „Izvorno Vareško“ čuvaju tradiciju svog kraja: Običaje i starine ne treba zaboravljati, nego obnavljati

Bubić kaže da zajedno heklaju, pletu, vezu

Piše: A. KOVAČEVIĆ

25.8.2017

Očuvanje tradicije, obnova starina i promocija predmeta i vještina koji su vezani za vareški kraj, samo su neki od primarnih ciljeva Udruženja „Izvorno Vareško“. Na ovu ideju, još 2005. godine, došlo je devetero građana koji su počeli s radom, a danas ima oko 25 aktivnih, najviše žena.  

Mukte i paprenik

Dragica Bubić, jedna od volonterki u „Izvorno Vareško“, naglašava da su običaji njihovog kraja nešto posebno, koje ne treba zaboraviti i koje treba obnavljati.

- Nismo željeli da izumre naša tradicija, pa smo tako i došli na ovu ideju. Ovdje heklamo, pletemo, vezemo i izrađujemo predmete koji se vežu isključivo za Vareš i koji su danas veoma rijetki. Također, imamo kolegu koji lije predmete, a to možemo rijetko gdje sresti - kaže Bubić.

U prostorijama ovog udruženja može se vidjeti mnoštvo zanimljivih i neobičnih stvari i predmeta na koje u današnje vrijeme rijetko nailazimo. Narodne nošnje, livani i kovani predmeti, kao što su svijećnjaci, pepeljare, vez i pletena odjeća, samo su od nekih, a članice posebno ističu „mukte“, svijeću prepoznatljivu u Varešu, i kolač paprenik, koji se ovdje poklanjao dragim osobama i onim od velike časti.

Osim promocije vareške baštine, Bubić kaže da se članice ovdje i druže i ugodno provode vrijeme.

- Učimo jedne od drugih. Jedna zna šiti, druga crta ili veze, pa se tako dogovaramo šta bi ko radio. Uvijek smo otvoreni i za osobe sa strane koje žele nešto da nauče - ističe Bubić.

Dolaze gosti 

U Udruženje često svraćaju i turisti, koje žele da vide šta se ovdje nudi te da se slikaju. Bubić kaže da su posebno zanimljive inozemnim gostima.

- Prodajemo predmete koje izradimo ovdje i najviše prodamo u ljetnom periodu, a cijene su simbolične - govori Bubić.

Zanimljiva etno-osoba

U sklopu Udruženja napravljena je i etno-soba, u kojoj se nalazi stari namještaj koji su članice sačuvale i donijele sa svojih tavana. 

- Imamo kredenac i staro posuđe, stari radio i pegle, dječiju kolijevku, odnosno bešiku i dubak. Imamo i fenjere, koje su naši stari nosili u rudnike. Također, sačuvale smo i stan za tkanje i stroj za motanje vune - rekla nam je Bubić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.