ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Drugoplasirana firma na tenderu dobila posao prijevoza 550 učenika

„Zenicatransu“ dodijeljene neisplative linije ( J. Hadžić)

E. DRAGUNIĆ

6.9.2017

 

Bura u vezi s izborom prijevoznika za prijevoz učenika u pojedinim osnovnim školama u Zenici i dalje se ne stišava. Najveći problem nastao je u Osnovnoj školi „Ćamil Sijarić“ u Nemili, koju pohađa čak 550 učenika.

Obustava postupka 

 

Naime, nakon provedenog javnog poziva, najpovoljnija ponuda bila je ona preduzeća „Almy transport“. Drugoplasirani je bio „Prevoz putnika Zavidovići“, a trećeplasirani „Zenicatrans“.

 

Vršilac dužnosti direktora „Zenicatransa“ Eldin Čivić kaže da je ovo preduzeće uputilo žalbu Uredu za žalbe u Mostaru jer su, kako kaže, ustanovili određene nepravilnosti u konkursnoj proceduri.

 

- Škola je donijela odluku o obustavi postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača do okončanja žalbe kod Ureda za žalbe u Mostaru. Međutim, oni su, a da niko ne zna na koji način, uveli preduzeće „Prevoz putnika Zavidovići“, koje je bilo drugoplasirano, da prevozi učenike - kazao je Čivić.

 

On sumnja da prvoplasirani „Almy transport“ uopće nema autobuse za prijevoz učenika, zbog čega mu je, kako kaže, sve ovo oko izbora prijevoznika nejasno. Čivić tvrdi da je preduzeće „Prevoz putnika Zavidovići“ u vlasništvu preduzeća „Almy“ i da se zapravo radi o istoj firmi.

 

I zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK Edhem Fejzić, koji je prije dva dana uputio inicijativu Kantonalnom poreznom uredu Zenica o odgađanju plaćanja poreznih obaveza „Zenicatransa“, izražava sumnju u izbor prijevoznika u školi u Nemili.

 

Udaljena mjesta

 

- Nije mi jasno zašto je privatnom prijevozniku dodijeljena samo ta škola te zašto nisu dodijeljene škole i u drugim, udaljenim mjestima, gdje je mnogo manji broj učenika. Zašto „Prevoz putnika“ nije dobio škole u Babinu i Arnautima, gdje se vozi bukvalno po kamenjaru? Mislim da su smišljeno privatnom prijevozniku dodijeljene isplative, a „Zenicatransu“ neisplative linije - rekao je Fejzić.

 

Potpisali privremeni ugovor

 

Direktor OŠ „Ćamil Sijarić“ Elvedin Hasanbašić u kratkoj izjavi za „Avaz“ rekao je da je odluka o odabiru prijevoznika donesena na sugestiju resornog ministarstva.

 

- Potpisali smo privremeni ugovor jer nije još riješena žalba, a neko mora prevoziti djecu. „Zenicatrans“ se žalio da smo mi u dosluhu s izabranim prijevoznikom, što nije tačno - rekao je Hasanbašić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.