ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Paintball klub “Mačak“ kao atrakcija: Ljubitelji adrenalina dolaze iz drugih općina i dijaspore

Zabavna igra privlači i djevojke

A. MEMIŠEVIĆ

10.9.2017

Paintball klub “Mačak“ u Zavidovićima osnovan je prije sedam godina. Osnivači su braća Dino i Elvir Mačak, Adis i Haris Mujanović te Adnan Bajrić, uz pomoć i podršku desetak prijatelja, ljubitelja adrenalina.  

Visoki kriteriji

Sve je, kažu oni, počelo amaterski, ali se vremenom dosegao nivo koji zadovoljava visoke kriterije ove sve popularnije igre. Iako kao klub ne učestvuju na takmičenjima i turnirima, peintbol poligon u naselju Dubravica, samo 1,5 kilometara od grada, ima popunjene termine i danima unaprijed.

Teren je idealan, opremljen svim potrebnim rekvizitima, a prije nekoliko godina su urađene tribine te šadrvani za druženje igrača.

- Klub je otvoren za sve koji žele da postanu članovi i učestvuju u ovoj vrsti igre. Dakle, dovoljno je sakupiti grupu od 6 do 10 ljudi i rezervirati termin za igru. Peintbol je igra u kojoj se dvije ekipe nadmeću u osvajanju prostora ili zastave uz pomoć peintbol markera ili pištolja koji ispucavaju kuglice s bojom - kaže Dino Mačak.

Dodaje da u proteklim godinama nikada nije bilo niti jednog slučaja povređivanja, a djevojke su sve češći učesnici igre.

Zaštitna oprema

Osnivači kažu da peintbol asocira na rat i nasilje, ali tvrde da je sličniji videoigrama i bezopasan ukoliko se pravilno koristi zaštitna oprema.

- Igra je pogodna za razvoj tim bildinga pa nas nerijetko posjećuju sportski kolektivi. Prije nekoliko dana u posjeti su nam bile grupe rukometaša i rukometašica. Trudimo se da troškove posjetilaca svedemo na minimum, tako da naplaćujemo samo potrošene kuglice, a ostalu opremu iznajmljujemo besplatno - dodaje Mačak.

Trenutno ih, kaže, najviše posjećuju građani koji žive izvan BiH i ne kriju zadovoljstvo cijenama jer je peintbol u inozemstvu dosta skup sport.


Dolaze i građani koji žive izvan BiH. Dolaze i građani koji žive izvan BiH

Teško na vrućinama

- Imamo dosta članova iz susjednih općina Žepča i Maglaja. Ovoga ljeta je bio nešto manji broj posjeta, jer je peintbol teško igrati na visokim temperaturama zbog nošenja zaštitnih odijela i druge opreme. Nešto se intenzivnije igra posljednjih desetak dana, upravo zbog ugodnijeg vremena - ističe Mačak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.