ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Otvorena manifestacija 11. Dani organske proizvodnje

Piše: Avaz.ba

13.9.2017

Manifestacija „11. Dani organske proizvodnje“, koju organizira Udruženje „Organsko FBiH“, počela je jučer na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici. Svoje proizvode predstavilo je 30 proizvođača iz Zenice i drugih bh. gradova.

Snižava šećer 

Edina Konjić iz Zenice vlasnica je male firme domaće radinosti „Eko etna“. Kako kaže, najviše su bazirani na proizvodnju, uzgoj i preradu stevije, biljke koja je 40 puta slađa od šećera.

- Stevija zamjenjuje šećer, a ne škodi. Smanjuje pritisak i masnoće, sprečava karijes, poboljšava imunitet i probavu. Pakujemo je samu, kao i s čajevima, mentom, kamilicom, majčinom dušicom. Kutija same stevije, koja sadrži 20 vrećica, košta 4, a s drugim čajevima 3 KM - kaže Konjić.

Direktor obiteljske zadruge „Natura“ Zenica Rifat Muslić na sajmu izlaže zanimljiv proizvod - jastuk koji sadrži dijelove sibirskog bora koji raste samo na Alpama, na 1.800 metara nadmorske visine i više.

- Sibirski bor izuzetno je bogat raznim eteričnim uljima i pozitivno utječe na san. Ovi jastuci imaju puno dejstvo kod smirivanja metabolizma, popravljanja cirkulacije i mirnog i ugodnog sna - ističe Muslić.

Promotivna cijena jednog manjeg jastuka sibirskog bora, koji se uglavnom koristi u automobilu, jeste 20, a većeg 49 KM.

Pčelinji proizvodi

Ismeta Halilović jedna je od brojnih proizvođača pčelinjih proizvoda koja se predstavlja na ovom sajmu. Dolazi iz okoline Zenice, a, kako kaže, već 17 godina bavi se proizvodnjom meda, polena i propolisa. Cijena tegle meda od bagrema i livade je 15, a šumskog meda 18 KM.

Manifestacija će trajati još danas.

Oko 80 registriranih organskih proizvođača 

Predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH i vlasnik organske proizvodnje „Herceg“ Sead Herceg kazao je za naš list da na ovom sajmu u Zenici svoje proizvode izlažu organski proizvođači meda, ljekovitog bilja, šumskih proizvoda...

- Prema još nepotpunim podacima, u BiH ima oko 80 registriranih organskih proizvođača - kazao je Herceg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.