ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Općina dobila negativno mišljenje Ureda za reviziju institucija u FBiH: Trošili više nego što su imali, a skoro dva miliona KM u deficitu

Breza: Samo u prošloj godini skoro 200.000 KM deficita

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

14.9.2017

Blizu dva miliona KM je akumulirani deficit budžeta Općine Breza, koja je i prošlu godinu završila s minusom, dok je istovremeno novac trošila na jubilarne nagrade, reprezentaciju i regres.

Prva revizija

Ostvarenje skoro 200.000 KM deficita samo u prošloj godini, koji je zapravo i veći nego što je prikazan zbog pogrešnih knjiženja i evidentiranja te prekoračenja budžeta za oko 75.000 KM, bili su samo neki od razloga zbog kojih su federalni revizori Općini Breza dali negativno mišljenje za raspolaganje javnim novcem u prošloj godini. Inače, ovu općinu revidirali su prvi put.  

Ured za reviziju institucija u FBiH upozorio je da je oko 708.000 KM tekućih transfera realizirano bez objave javnih poziva, a za data sredstva nije traženo pravdanje namjenskog utroška. Revizori su ukazali i da oko 250.100 KM namjenskih sredstava za gradnju stambene zgrade za Rome i još neke projekte nisu bila raspoloživa na računu jer su potrošena za tekuću likvidnost.

Utvrđene su i „greške“ u javnim nabavkama. Između ostalog, dat je kraći rok od zakonom propisanog minimalnog roka, za dostavu ponuda za rekonstrukciju i dogradnju lokalne ceste Haldija i odvojka prema groblju Liješće. Za izvođača radova izabran je „TB Inženjering“.

- Također, Općina je s istim izvođačem imala više zaključenih ugovora koji nisu ispoštovani u utvrđenim rokovima i obimu niti u dijelu plaćanja kazne - naveli su revizori, uz opasku da su ugovori uglavnom dodjeljivani ovoj firmi iako se ranije zaključeni nisu poštovali.

Najviša plaća

Kada je riječ o troškovima, na plaće, naknade i doprinose potrošeno je oko 1,7 miliona KM. Najveću neto plaću imao je načelnik, oko 2.800 KM, najniža je bila 578 KM, a prosječna za 70 uposlenika skoro 1.100 KM. Utvrđeno je da su od novembra prošle godine uposlena tri savjetnika iako ta radna mjesta nisu utvrđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Na nalaze revizora, kako je navedeno u samom izvještaju, iz Općine Breza nisu imali primjedbe i obećali su otkloniti neusklađenosti. Podsjećanja radi, u oktobru prpšle godine održani su lokalni izbori i Općina Breza je dobila novog načelnika.

Nije registrirana  

Revizori su skrenuli pažnju na činjenicu da Općina Breza nije porezno registrirana iako bi morala biti, nego da su registrirani samo organi Općine, i to općinski načelnik i Općinsko vijeće, što je suprotno Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH i Statutu Općine, jer Općina treba imati jedan ID broj i jedinstven budžet.

Troškovi

- prekoračenje budžeta 75.000 KM

- reprezentacija 23.600 KM  

- regres 32.400 KM

- jubilarne nagrade 12.450 KM

- ugovori o djelu skoro 32.000 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.