ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Dobar urod u minijaturnom povrtnjaku u Maglaju : Kahrimanovići uzgajaju patlidžane "dvokilaše"

Kahrimanović pored svog povrtnjaka

N. Br.

18.9.2017

Esad i Suada Kahrimanović iz Maglaja u povrtnjaku veličine svega dvadesetak kvadrata uzgajaju povrće, a ove godine su im posebno dobro rodili patlidžani, koji dostižu težinu i do 2 kilograma.  

Prije nekoliko godina, pričaju nam, na svome imanju u naselju Liješnica uzgojili su patlidžan težak 1.800 grama, sačuvali smjene i otad svake sezone u njihovom povrtnjaku prispijevaju pravi giganti.

Dva izuzetno velika patlidžana prispjela su za berbu, ali Kahrimanovići će ih ipak čuvati za sjemena. Svaki je, prema slobodnoj procjeni, težak i blizu 2 kilograma.

- Sve je počelo sasvim slučajno, ne mogu reći da sam radio nešto posebno i zemlju obrađujemo onako, po starinski. Sami pikiramo sjeme, proizvodimo rasadu i uzgajamo paradajz, papriku, grah, krastavice, ali patlidžane posebno uspješno. Svake godine uzgojimo po nekoliko izuzetno velikih primjeraka. Ove godine dva su vrlo velika, a oko njih je osam, devet manjih - priča nam Esad.

Kahrimanovići uživaju u svome povrtnjaku, a s male površine dobiju sve što im treba.  
- Ova godina je poprilično čudna. Što je rodilo, rodilo je vrlo dobro, a dosta toga je i ''zatajilo'' - otkriva Esad.  
Veliki dio prispjelog povrća Esadova supruga Suada pripremit će za zimu, a oni najbolji primjerci ponovo će se sačuvati za sjeme, iz kojeg će proizvesti rasadu naredne sezone.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.