ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Nakon poplava u maju 2014. godine: Do kada će čekati vlasnici totalno uništenih kuća?

Kuća oštećena tokom poplava

Piše: N. BRADARIĆ

24.9.2017

U katastrofalnim poplavama i klizištima u maju 2014. godine na maglajskom području totalno je uništeno 90 stambenih objekata, od toga 26 u poplavama. Zahvaljujući projektima humanitarnih organizacija, neke porodice dobile su novi krov nad glavom, a neke još čekaju. Među njima je i Advija Mustabašić (84) iz Liješnice.  

Jedna soba

Već tri godine Advija Mustabašić živi kod sina Ramiza. Lijepo joj je, kaže, pazi je Ramizova porodica, a i sin Kasim. Ali, nana Advija mašta samo o jednom.

- Da je meni samo moju kuću. Ne mora biti velika, samo neka je moja. Jedna soba za mene, da imam kauč i šporet, ne treba mi ništa više - rekla nam je Advija.

Nažalost, kuća Mustabašića u Liješnici često se nađe na meti poplava. Prije 2014. godine, to se desilo i 2010.

- I ta poplava mi je sve odnijela. Sve sam morala novo kupovati. Ni garancija kupljenim stvarima nije istekla, naiđe nova poplava. I opet sam ostala bez svega – dodaje Advija.

Kako nam govori njen sin Kasim, od maja 2014. pokušava doći do odgovora na pitanje kada će njegova majka dobiti novu kuću.

Samo obećanja

- Obraćao sam se i starom načelniku i sadašnjem Mahmutagiću, imao sam neka obećanja, ali se na tome završilo - rekao nam je Kasim Mustabašić.

Angažirali su i sudskog vještaka građevinske struke, koji je procijenio da je kuća totalno oštećena te da se ne može obnoviti. Dokumentaciju su predali i nadležnima u Općini Maglaj. Ipak, ni nakon više od 3 godine, nadu ne gube.

Aktuelniji projekti 

Kako nam je kazao Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik, kako vrijeme prolazi, sve je manji interes međunarodnih organizacija za sanaciju, jer se fokusiraju na druge, aktuelnije projekte. 

- Bilo je interesa jedne njemačke organizacije, ali ona još nije potpisala ugovore s izvođačima radova. U međuvremenu, Evropska unija pokreće novi projekt. Pripremili smo podatke, spremili smo aplikaciju – ističe Mahmutagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.