ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

„Otkriven“ identitet jedinog ponuđača za kupovinu hale "Željezare Zenica"

Piše: M.R.S.

2.10.2017

Jedini ponuđač za kupovinu hale preduzeća "Željezara Zenica", i to po cijeni od 351.000 KM, je trgovačka firma „Bašak“ Srebrenik, otkriveno je danas prilikom otvaranja koverte sa identitetom ponuđača u Agenciji za privatizaciju FBiH.  

Sa ovim ponuđačem kupoprodajni ugovor bi mogao biti potpisan za nekih mjesec dana, kada se okončaju sve formalne procedure.

Novac od prodaje, kako nam je rečeno, prema ranijem dogovoru ide Poreznoj upravi FBiH i to za uplatu dijela dugova za doprinose radnicima, gdje će prioritet imati oni koji su stekli uslove za penziju. Hala koja je predmet prodaje i jeste pod hipotekom Porezne uprave.

Firma iz Srebrenika ponudila je i zadržavanje jednog radnika "Željezare Zenica" i to najmanje tri godine, te ulaganje 20.000 KM u periodu od dvije godine od potpisivanja ugovora.

U Agenciji za privatizaciju FBiH pojašnjeno je da se može sklopiti ugovor iako je samo jedan ponuđač, s obzirom na to da je u pitanju tenderska prodaja.

Inače, radnici zeničke Željezare, kako kažu, platu nisu primili od decembra, a staž im nije uplaćen posljednjih 15 godina.

Prema podacima iz Registra poslovnih subjekata u BiH, osnivač firme „Bašak“ Srebrenik je Serhat Boz iz Istambula, a direktorica je Sabina Smriko.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.