ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Nepoznati vandali oštetili turbe pa se pomokrili u njemu

Počinioci oštetili mušepke na prozorima

N. Br.

18.10.2017

Pod okriljem noći, nepoznati počinioci oskrnavili su jedino maglajsko turbe, koje se nalazi na desnoj strani rijeke Bosne, pored puta za Bijelu Ploču, na mezarju Gornje turbe. 

- Još nepoznati počinioci oštetili su mušepke na prozorima, razbacali prekrivače i peškire, ali ono što je sve šokiralo je to da su se vandali i pomokrili u turbetu.

Razbacali prekrivače i peškire

- To je vrhunac ovog groznog čina, neprihvatljivo je normalnom razumu da to može neko učiniti na ovakvom jednom mjestu - rekao nam je hadžija Nadžib Njemčević, mutevelija Fazli-pašine džamije koji brine o turbetu.

Dodao je da je slučaj već prijavljen nadležnima u Policijskoj stanici Maglaj, od kojih se očekuje da otkriju počinioce čina koji sve Maglajlije osuđuju te da se počinioci i adekvatno kazne.

- I ranije se dešavalo da nepoznate osobe obiju vrata i otuđe novac, a uvijek se radilo o malim iznosima. Međutim, ovo što se sada dogodilo nisam nikada vidio, pa mi je izuzetno teško i kao vjerniku i kao čovjeku. Šokiralo me, mogu samo to reći - priča nam ogorčeni hadžija Njemčević.

Njemčević: Grozan čin


Turbe obnavljano u dva navrata 

Kako se turbe nalazi ispod kamenih stijena, uništavala ga je vlaga, pa ga je 1969. godine obnovio hadži Mustafa Jusufbašić, a 2010. godine i Mujo Nalić. Nakon ove posljednje destrukcije, već su obavljeni razgovori da se saniraju nastala oštećenja, i to s firmama koje su već bile angažirane na sanaciji turbeta. Kako se očekuje, ti radovi bi trebali početi naredne sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.