Foto: S prezentacije u Gradskoj upravi

Od sredstava EU zavisi realizacija: U Zenici planiraju projekt „Nextbike“

Autor: D. Pa.
14.11.2017 16:12
A
A
A

U Zenici će, prema uzoru na Sarajevo i Tuzlu, biti realiziran projekt javnih bicikala “Nextbike”, za čiju su implementaciju zainteresirani u Gradskoj upravi, gdje je o održana prezentacija.  

- Menadžeri kompanije “Supermarket”, koja je vlasnik licence “Nextbike” za BiH, prezentirali su mogućnosti realiziranja ovog projekta u našem gradu. To bi za početak bile četiri gradske lokacije sa 20 bicikala i 24 parking stalka - kaže Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika.

Ističe da bi uvođenje ovog sistema doprinijelo smanjenju gužve u saobraćaju, ali, i ono najvažnije, očuvanju okoliša te smanjenju zagađenosti.

Dodaje da su među brojnim benefitima i jačanje imidža te turističke ponude grada, što su dovoljni razlozi da se ovom projektu pristupi s posebnom pažnju.

Vrijednost investicije iznosi 90.000 KM.

- Iako se radi o projektu koji naš grad treba, sredstva za realizaciju bila bi osigurana projektom koji bismo uputili zemljama EU. Ukoliko bi projekt prošao i ako bismo dobili sredstva, zašto ne realizirati nešto što je veliki plus za grad - kaže Mujkić.