ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Munib Zaimović, načelnik općine Breza: Uspjeli smo stabilizirati budžet i vratiti dugovanja

Zaimović: Breza je bila zapušten grad

A. KOVAČEVIĆ

21.11.2017

Prije godinu Munib Zaimović (SBB) preuzeo je funkciju općinskog načelnika u Brezi. Stanje koje je zatekao nije bilo najbolje, a u prethodnom periodu pokušao je popraviti situaciju te ovu malu općinu dovesti u malo bolju poziciju, u čemu je itekako uspio. 


Novi projekti

Naglašava da je stanje bilo teško i složeno s više aspekata, a posebno finansijskog.

- Napravili smo presjek i krenuli dalje. Počeli smo realizirati projekte i programske ciljeve koje smo navodili kroz kampanju. Breza je bila zaista zapušten grad - kazao je Zaimović te dodao da je domah zasukao rukave i počeo s poslom.

Navodi da su dugovanja bila velika i da je trebalo stabilizirati budžet i osigurati likvidnost.

- Zatekli smo loše stanje u javnim preduzećima i ustanovama kada je u pitanju upravljačko-nadzorna struktura, u nekima nije ni postojala, postojao je višak zaposlenih. Uspjeli smo stabilizirati budžet, smanjiti deficit i vratiti velika dugovanja koja smo imali. Stabilizirali smo i javno preduzeće „Komunalno“, gdje je situacija bila loša - rekao je Zaimović.

Naglašava da su neki projekti završeni, a neki su u toku.

- Posebno je bitno pitanje vodosnabdijevanja i tu su aktuelna tri projekta, vodovod za sela Trtorići i Opreč, koji je skoro završen, i ostaju još naselje Sutješčica, gdje je klizište, i rekonstrukcija vodovoda u selu Kortnik. Imamo i projekte putne komunikacije koje smo zatekli i to smo riješili u prvoj fazi. Usmjereni smo ka razvijanju i ruralnih područja - istakao je Zaimović.

Prostorni plan

Naglašava da su na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća izglasane promjene i dopune prostornog plana te se on trenutno nalazi u proceduri u Kantonalnoj skupštini.

- Radimo i veliki broj regulacionih planova koji su osnova za prodaju naših resursa i dolazak investitora. Imamo u planu gradnju tržnog centra te poslovne zone Potkraj, gdje se već nalaze rudnik i zgrada bivšeg „Vitexa“ - kazao je Zaimović.

Korektna saradnja  

Načelnik Breze ističe korektnu saradnju s Vladom ZDK i premijerom.

- Imamo podršku, što se i vidi. Imamo dobru saradnju i na federalnom nivou. Također, korektni su odnosi i s načelnicima susjednih općina Vareša, Visokog i Ilijaša, koji se zasnivaju na povjerenju - istakao je Zaimović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.