ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Spriječite divljanje automobilima da bi djeca sigurno odrastala

Na Bulevaru se često događaju nesreće ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

3.12.2017

Mnogi Zeničani, a posebno roditelji, još su u šoku nakon saobraćajne nesreće koja se 24. novembra dogodila na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, kada je povrijeđeno šest pješakinja.  

Reagirala i škola

Tada su povrijeđene i 14-godišnje učenice Osnovne škole "Edhem Mulabdić", iz koje je upućen apel za konkretnu reakciju kako bi se ubuduće spriječile slične nesreće. Podršku su dobili i od svih direktora osnovnih škola na području grada. 

Podsjećamo, u nesreći su povrijeđene četiri učenice ove škole, od kojih je jedna, zbog teških povreda, hospitalizirana u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, gdje se ljekari, nakon 48 sati inducirane kome, bore da stabiliziraju njeno stanje.

Zbog svega toga, ali i zbog činjenice da je vozač Harun H. (22) na slobodi, škola i roditelji odlučili su dići svoj glas da spriječe slične tragedije.

Kako nam govori Amir Tulundžić, u ime ogorčenih roditelja i kao otac jedne od povrijeđenih djevojčica, još ne može vjerovati da krivac za ugrožavanje sigurnosti nije dovoljno sankcioniran.

- Poznato je da su se i ranije dešavale nesreće na Bulevaru, gdje se divlja automobilima. Nažalost, ovo je najteža. Podigli smo svoj glas da spriječimo druge roditelje da prolaze ove teške dane kroz koje mi prolazimo – govori Tulundžić.

Kaže da su se obratili gradonačelniku Zenice i policijskom komesaru Semiru Šutu, koji su izrazili spremnost da se poboljša sigurnosna situacija za pješake na ovoj dionici.

Roditelji povrijeđenih učenica ogorčeni: Traume nikad neće proći

Ostaju ožiljci

Ipak, traume kroz koje su prošla njihova djeca i povrede koje su dobili, nikad neće biti izliječene.

- Ožiljci na dječijim snovima i traume na njihovim mladim životima nikad neće proći. Tražimo da se postave ležeći policajci, fiksni radar i bolje osvjetljenje pješačkih prijelaza – govori on.

Roditelji stradalih djevojčica poručili su i da djeca Zenice zaslužuju zaštitu i potpunu sigurnost u svom odrastanju, bez huligana i kriminalaca.

Vozio 115 kilometara na sat

Brzina kojom se kretao vozač Mercedesa kada je “pokupio” djevojčice, tvrdi Amir Tulundžić, bila je oko 115 kilometara na sat, a trag kočenja bio je dug 67 metara. Posebno ih žalosti činjenica da vozač nije prišao djevojčicama koje su bespomoćno ležale na asfaltu niti je nakon svega kontaktirao roditelje stradalih djevojčica.

Najveće razočarenje

Roditelji smatraju da u ovakvim situacijama moraju efektnije djelovati sudovi, dok su pohvalili rad Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

- Puštanje vozača na slobodu je loša poruka svima ostalima, koji će sjesti i divljati ulicama znajući da će na kraju biti pušteni. To je naše najveće razočarenje – kaže Amir Šanjta u ime roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.