ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Potpisani novi ugovori o zapošljavanju branilaca u ZDK

Avaz.ba

6.12.2017

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona danas je realizirao novi ciklus programa zapošljavanja pripadnika boračke populacije i novo zaposlenje je dobilo 26 osoba, za šta je izdvojeno oko 160.000 KM.

U program zapošljavanja uključila su se preduzeća javljanjem na javni poziv koji je raspisan u maju i prema kojem se u prvom ciklusu zaposlilo 48 nekadašnjih boraca.

- Ove godine smo kroz naše programe za zapošljavanja boračke populacije otvorili oko 90 firmi, a naši korisnici zapošljavali su do pet ljudi u svojim novoosnovanim preduzećima. Izdvojili smo oko milion i 300.000 KM, a iduće godine bit ćemo još aktivniji, jer smo planirali veći budžet za zapošljavanje boraca. Kroz naše programe zapošljavanja i samozapošljavanja ove godine je radno zbrinuto ukupno 255 pripadnika boračke populacije, a ovo je samo inicijalna kapisla i pomoć ljudima na početku - kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Prema riječima korisnika ovog programa, ovo je jedan od programa koji opravdava postojanje, prije svega jer je država na ovaj način prepoznala njihov doprinos odbrambenom ratu, a poslodavci u ovom slučaju imaju obavezu zapošljavanja bivših boraca na period od najmanje dvije godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.