ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Sarajlija donirao 1.000 KM za sanaciju Čaršijske džamije u Tešnju, stiže podrška i iz inostranstva

D. K.

12.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Usljed snažnog vjetra, koji je noćas oko 1.30 sati zahvatio Tešanj i njegovu okolinu, srušena je munara Ferhad-begove džamije.

Oštećen i dućan

Nakon prvog uvida u stanje nastale štete, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić izjavio je da je munara Gazi Ferhad-begove džamije prilikom pada oštetila džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazi neposredno uz džamiju.

Omerbašić je istakao zadovoljstvo što nije bilo ljudskih žrtava, naglašavajući da je tešanjska čaršija noćas ostala bez svog simbola i da se danas ne može prepoznati.

- Uz Allahovu pomoć, Tešnjaci su iz iskušenja uvijek izlazili jači, jedinstveniji i spremniji na žrtvu - kazao je Omerbašić.

Tešanjsku Ferhad-begovu džamiju jutros je obišao i muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Omerbašić je izrazio uvjerenje da će džamija vrlo brzo biti u funkciji za obavljanje redovnih vjerskih aktivnosti, podsjećajući da je od 1558. godine, kada je napravljena, služila vjernicima za obavljanje namaza i vršenje drugih vjerskih sadržaja te će i dalje služiti onako kako je to Gazi Ferhad-beg svojom vakufnamom odredio.

Stiže podrška

Ferhad-begova džamija, u narodu poznatija kao Čaršijska džamija, nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture nulte kategorije. Na licu mjesta danas su bili i stručnjaci iz Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji su sačinili zapisnik.

Iz Medžlisa IZ Tešanj za portal Avaz.ba kazali su da podrška, i moralna i finansijska, stiže sa svih strana, kako iz BiH, tako i inostranstva.

- Javljaju nam se ljudi, vjerujte. Evo upravo pred sobom imam uplatnicu od 1.000 KM koju nam je poslao jedan Sarajlija - rekao nam je jedan uposlenik Medžlisa.

Munara je prilikom obrušavanja bila zaštićena skelom jer je njena rekonstrukcija već bila planirana u proljeće naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.