REGION

Potpredsjednik SAD danas u posjeti Crnoj Gori: Bijela kuća dovela i svoje ljekare

Avaz.ba

1.8.2017

Potpredsjednik SAD Mike Pence danas kasno popodne stiže u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, tokom koje će se sastati s najvišim dužnosnicima te, ali i regionalnih zemalja.

Pence je najviši zvaničnik SAD koji je ikada posjetio Crnu Goru. Njega će na aerodromu dočekati crnogorski premijer Duško Marković sa suprugom.

Prema nezvaničnim infoarmacijama, vazdušni saobraćaj će zbog aviona kojim stiže Pence biti zatvoren do četiri sata.

Američki zvaničnici imat će prvi stepen obezbjeđenja i o njihovoj bezbjednosti će, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinuti i američki bezbjednjaci, koji su već stigli u Crnu Goru.

U Podgorici se nalazi šef medicinske jedinice Bijele kuće sa kompletnim timom, koji brine o zdravlju potpredsjednika SAD.

Prema saznanjima portala Vijesti.me, radi predostrožnosti, ljekari iz SAD obišli su i Klinički centar Crne Gore.

Na trasi kretanja štićene ličnosti neće biti dozvoljeno da uđe nijedno vozilo, a sve bočne ulice moraju biti pokrivene. Iz Uprave policije saopćeno je da je planirana kratka obustava saobraćaja u poslijepodnevnim satima, na trasi od Aerodroma Golubovci do hotela "Hilton". Na trasi kojom će Pence proći jučer su postavljene i američke zastave.

Marković će u čast američkog kolege prirediti svečanu večeru kojoj će prisustvovati predsjednici države i Skupštine Filip Vujanović i Ivan Brajović, te ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Američki zvaničnici bit će smješteni u hotelu “Hilton”, gdje će sutra biti i održan samit Jadranske povelje. Samit će okupiti lidere zemalja članica Povelje Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije.

Poslije će uslijedit Penceovi bilateralni susreti s njima, a potom napustiti Crnu Goru. Time će biti završena njegova višednevna evropska turneja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.