REGION

Ovo ni najstariji stanovnici Podgorice ne pamte: Uginuli golub i 46 vrabaca

Avaz.ba

15.8.2017

Građani Podgorice jučer su na nekoliko mjesta u gradu naišli na desetine uginulih ptica, a veterinarski inspektori su na lice mjesta izašli na inicijativu portala „Vijesti“.

Ispod drveća na Zabjelu u Ulici 8. marta kod Krivog mosta i na Bulevaru Save Kovačevića pronađeno je više uginulih jedinki vrabaca, zaštićene vrste.

- Veterinarski inspektor Uprave za sigurnost hrane, po inicijativi 'Vijesti' je izašao na teren i našao 46 mrtvih vrabaca i jednog goluba - saopćeno je iz Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U skladu sa procedurom, nadležni su kontaktirali Specijalističku veterinarsku laboratoriju (SVL), čiji je tehničar izvršio uzorkovanje.


Patolozi Specijalističke veterinarske laboratorije će izvršiti obdukciju, a potom i laboratorijsko ispitivanje uzorkovanih leševa.

- Nakon dobijanja rezultata SVL moći ćemo sa sigurnošću da kažemo šta je uzrok ovog uginuća većeg broja ptica - istakli su nadležni Uprave.

Sličan incident dogodio se krajem jula ove godine, kada je više od 60 uginulih vrabaca osvanulo ispod košćele u Ulici Veliše Mugoše, kod Vezirovog mosta.

Zbog sumnji da se radi o trovanju, ornitolozi Centra za zaštitu i proučavanje ptica pozvali su veterinarsku inspekciju.

Tada je inspektor Aleksandar Stamatović kazao da je sve preko dvije mrtve jedinke zaraza, ili trovanje. Pretpostavljeno je da je riječ o trovanju pesticidima, i apelirao na građane da biljke prskaju u vrijeme kada ne ugrožavaju životnu sredinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.