REGION

Crna Gora: Odgođeno suđenje optuženima za pokušaj terorizma

Fena

8.9.2017

Na podgoričkom Višem sudu u petak je trebalo biti nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana 16. oktobra prošle godine, ali je, kako je priopćila sutkinja Suzana Mugoša, odgođeno za ponedjeljak 11. septembra, jer iz zdravstvenih razloga nije mogao biti prisutan jedan od optuženih Bratislav Dikić, penzionisani zapovjednik srpske žandarmerije.

Sutkinja Mugoša je rekla da raspravi ne nazoči Dikić, jer je neposredno prije početka rasprave zatvorski doktor dostavio izvještaj u kom je ustvrdio da je Dikić u petak pregledan i da nije sposoban ići na suđenje.

Odbrane su dosad iznijeli optuženi srpski državljani Dikić i Miloš Jovanović, koji su negirali krivicu. Dikić je rekao da je toga dana u Crnu Goru došao radi liječenja odlaskom u manastir Ostrog, dok je Jovanović ispričao niz zanimljivih detalja koji potvrđuju optužnicu.

Jovanović je kazao da je u noći 16.oktobra trebao navući odjeću crnogorske policije i “potući se s crnogorskim policajcima”. On je, kako je rekao, odbio taj zadatak i dodao da je bilo planirano hapšenje i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Optužnicom Specijalnog tužiteljstva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, tri crnogorska i devet srbijanskih državljana, među kojima su i čelnici opozicionog prosrpskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevoditelja DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Za organizatore kriminalne grupe Specijalno tužiteljstvo označilo je ruske državljane Šišmakova i Popova, za koje crnogorsko Tužiteljstvo tvrdi da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.