Bošnjačko vijeće: Ogorčeni smo zbog najave povratka krsta

Avaz.ba
13.09.2017 21:29
A
A
A

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori je ogorčeno najavom mogućeg povratka metalnog krsta na Sahat kuli u Podgorici, saopćili su danas.

Saopćenje prenosimo integralno:

- Zapanjeni smo izjavama gradonačelnika Podgorice i njegovog zamjenika kojima se potvrđuje da čelnici lokalne uprave namjeravaju nastaviti institucionalnu podršku falsifikovanju i negiranju islamske kulture i nasljeđa. 

Još nas više čudi kampanja, orkestrirana i organizovana od strane nekih institucija, dijela medija i Srpske pravoslavne crkve, kako bi se javnosti predstavilo da je sasvim prirodno da na vakufskoj građevini ostane metalni krst, iako se dobro zna da je to narušavanje autentičnog arhitektonskog izgleda osmanlijske Sahat kule. 

Pitamo nadležne u Glavnom gradu, ali i odgovorne državne institucije kada će se zaustaviti kontinuirano uništavanje bošnjačko- muslimanske kulturne baštine? Šta je sa vakufima, mezarjima, česmama, mostovima i drugim otetim, uništenim i uzrpiranim nasljeđem naroda koji je sebe i svoju kulturu ugradio u društveno biće Crne Gore i uvijek bio na strani svih pozitivnih procesa u našem društvu?

Prisjetimo se šta je sve izgrađeno na vakufskoj zemlji u Podgorici i koliko je infrastruktrurnih, stambenih i javnih objekata " niklo" na uzurpiranoj i konfiskovanoj imovini. Država i nadležne institucije decenijama ćute na zahtjeve za vraćanjem i restitucijom te imovine, a ovim činom se dodatno ponižava identitet građana islamske vjere, prenosi portal Analtika.

Tražimo od državnih institucija da se prekine sa ovakvim odnosom prema našoj kulturno- historijskoj baštini, da se poštuje autentičnost vjerskog i arhitektinskog nasljeđa, što znači da Sahat kula u Podgorici treba da ima onaj izgled koji su ostavili njeni vakifi i mimari- zadužbinari i graditelji. Time će se, djelimično, ispraviti višedecenijska nepravda nanijeta skrnavljenjem ove vrijedne vakufske građevine.

Naš zahtjev je utemeljen i na naučno- historijskim činjenicama, ali i na potrebi poštovanja vjerskog i kulturnog identiteta svih naroda koji žive u našoj državi Crnoj Gori."