REGION

Iz prijestonice poručili: Ostavljaju nam lutalice iz drugih sredina

CDM

18.9.2017

Cetinje već duže vremena planira osnivanje prihvatilišta za napuštetne životinje, a to je jedan od prioriteta za narednu godinu, saopćeno je iz službe za odnose za javnošću prijestonice povodom teksta ”Turiste na Cetinju dočekuju psi lutalice”, koji je danas objavljen na CDM-u. 

Naime, CDM je danas objavio da je problem pasa lutalica i dalje aktuelan na Cetinju, što pokazuju slike čitaoca na kojima se vidi kako ove životinje slobodno šetaju ulicama.

U saopćenju iz prijestonice navode da imaju probleme sa lutalicama, ali da iz drugih sredina ostavljaju pse na području njihove općine.

- Prijestonica Cetinje već duže vrijeme sprovodi aktivnosti u cilju uspostavljanja prihvatilišta za napuštene životinje, što je i tretirano kao jedan od prioriteta u razvojnim dokumentima Prijestonice – Nacrtu Programa razvoja Prijestonice za 2018. i budžetu za narednu godinu. Takođe, Prijestonica pokušava riješiti problem napuštenih životinja i u saradnji sa susjednim opštinama, a skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja. Evidentno je postojanje problema pasa lutalica na Cetinju, međutim sličan problem imaju i ostale crnogorske općine - navodi se u saopćenju Prijestonice Cetinje.

Nadležne službe Prijestonice – prvenstveno Komunalna policija, kako navode, već duže vrijeme preduzimaju aktivnosti kontrole ulaza u grad.

- Jer je u više navrata evidentirano dovođenje i ostavljanje pasa lutalica iz drugih sredina na Cetinje i to u ranim jutarnjim časovima. U cilju zbrinjavanja napuštenih životinja Prijestonica je uspostavila saradnju sa nevladinim organizacijama sa Cetinja koje se bave zaštitom životinja i u tom smislu sprovedeno je niz akcija njihovog udomljavanja, kako bi se psi lutalice sklonile sa ulica. Ono što je najbitnije, u poslednje vrijeme na Cetinju nije evidentiran ni jedan napad pasa lutalica na ljude - navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.