REGION

DPS Podgorica: Oni koji su namjerno plašili građane Podgorice da se izvine

(D. K.)

23.9.2017

Demokratska partija socijalista (DPS) Podgorice pozdravlja potpisivanje četiri ugovora kojim je zaokružena finansijska konstrukcija za kapitalni projekat koji realizuju Glavni grad i preduzeće Vodovod i kanalizacija, uz veliku podršku, prije svega Vlade Crne Gore i resornih ministarstva, ali i EU i Njemačke banke za obnovu i razvoj, saopćeno je danas iz Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

"Očekujemo od onih koji su namjerno plašili građane Podgorice tvrdnjom da ovaj projekat neće biti realiziran, te da smo navodno izgubili grant od pet miliona eura od Njemačke banke za obnovu i razvoj, kao i da o projektu nisu odlučivali stručnjaci, da se izvine i građanima i svima koji su godinama uključeni u realizaciju ovog projekta. Podgoričanima su dobro poznati oni koji su priželjkivali da se projekat ne realizira zarad sopstvenih političkih poena bez obzira na njegov značaj za građane. Na sreću Podgorice, to se nikada neće desiti", navodi se u saopćenju DPS Podgorica.

Ranijim potpisivanjem dva ugovora o kreditima od 30 i pet miliona eura između Vlade i Njemačke banke za razvoj (KfW) i ugovora o grantu, osiguranom iz Investicinog okvira za zapadni Balkan (WBIF), stvorene su finansijske pretpostavke za početak projekta izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Iz DPS podgorica su dodali da je projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže najvažniji i najveći projekat čiji značaj uveliko prevazilazi okvire grada.

"Da je to tako, potvrđeno je i dobijanjem granta u iznosu od devet miliona eura kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. Zahvaljujući upravo ovom projektu, Crna Gora je postala prva zemlja u regionu koja je u okviru Berlinskog procesa dobila sredstva za životnu sredinu. Uz ranije odobrenih 1,1 miliona eura, također kroz ovaj proces, projekat prečišćavanja otpadnih voda je potvrda podrške koji EU pruža Podgorici i Crnoj Gori i njenim razvojnim prioritetima. I to nije sve. Poznato je da je, zahvaljujući donaciji Vlade Njemačke, Podgorica dobila dvije važne studije koje su radile renomirane njemačke kompanije "Fihner" i "Avi Plan". Studije sadrže idejna rješenja za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju mulja. Istovremeno, ti dokumenti predstavljaju osnov za pripremu tenderske dokumentacije", kazali su iz DPS Podgorica.

Iz DPS Podgorica su naveli da očekuju da će i nastavak projekta biti realiziran sa istom predanošću i profesionalizmom kojim su i osigurali podršku ovako značajnih partnera, prenose Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.