Brajović: Đukanović će biti predsjednik CG, ako se kandidira

Avaz.ba
13.10.2017 12:05
A
A
A

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović bit će predsjednik države ukoliko odluči da se kandidira, uvjeren je predsjednik parlamenta Ivan Brajović. 

Brajović boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, a u intervjuu za RTS kazao je da će to biti samo Đukanovićeva odluka.

- Ako lider DPS-a odluči da se kandidira, vjerujem da će biti šef države - odgovorio je on.

Kako je istakao, odnosi između Podgorice i Beograda idu uzlaznom putanjom i u posljednjoj deceniji nikad nisu bili bolji, prenosi CDM.

Govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske Crnoj Gori, Brajović je istakao da bi volio da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.

- Isto mislim i za građane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju mislim da plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dvije države - rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Komentarišući pripremu Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i identiteta Srba u regionu, a na pitanje da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik.

- Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primjer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prosslosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima - rekao je Brajović.