REGION

Za dva dana dvije tuče u Gimnaziji, intervenirala i policija

Avaz.ba

19.10.2017

Učenici Gimnazije 25. maj u Tuzima, jučer i prekjučer sukobili su se u holu škole, zbog čega je intervenisala i policija. Direktorica škole Miliana Dabović poručuje da će učenici biti kažnjeni, piše CDM.

Uprkos brojnim kampanjama i edukaciji u cilju suzbijanja vršnjačkog nasilja, nasilje u crnogorskim školama ne jenjava. Najnoviji incident dogodio se u Gimnaziji 25. maj u Tuzima kada su se potukli učenici usred škole. 



Brutalni okršaj

Brutalni okršaj posmatrao je veliki broj učenika, koji su tuču snimali i navijali. Prema riječima roditelja, u tuči su učestvovali učenici albanskog odjeljena sa jedne i crnogorskog sa druge strane.

Iako se jučer nije oglašava povodom tuče, direktorica je to danas učinila. 

- Dana 17. oktobra u holu naše škole desio se incident između učenika. Odmah smo obaviješteni i uputili smo se na mjesto događaja, te spriječili tuču. Odmah je obaviještena Uprava policije. Policija je stigla za nekoliko minuta - navela je direktorica škole u odgovorima dostavljenim Anteni M.

Kaže i da su pozvali sve aktere nemilog događaja i njihove roditelje na razgovor sa inspektorima policije koji su vodili dalji postupak u CB Podgorica. 

- Dana 18.oktobra iako je od jutarnjih časova bila prisutna policija po našem zahtjevu i procjeni situacije od strane inspektora policije koji je nadležan za Tuzi, tokom malog odmora došlo je ponovo do tuče. Odmah po pozivu je stigla interventa jedinica - kaže Dabović.

Zbog toga je sazvala vanrednu i hitnu sjednicu svih radnika škole kako bi detaljno razmotrili i analizirali šta se zapravo dogodilo.

- Poštujući Pravilnik o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike Gimnazije bit će preduzete sve adekvatne i neophodne mjere o kojima će javnost biti blagovremeno obavještena - zaključila je direktorica Gimnazije Miliana Dabović.

Ranije su iz Ministarstva prosvjete za CdM kazali da ovaj incident ozbiljno ugrožava kredibilitet obrazovnog sistema.

U konkretnom slučaju mora se utvrditi odgovornost kako uprave škole ukoliko je bilo, tako i svih aktera ovog događaja. I ne samo u ovom, već u svakom drugom slučaju koji narušava osjećaj sigurnosti i pripadnosti obrazovnoj zajednici i tako nešto neće se tolerisati - poručuju iz ovog ministarstva. 

Dva slučaja


Nasilje u školama sve je prisutnije. Samo ovog mjeseca crnogorsku javnost šokirala su dva slučaja: vršnjačko nasilje u đačkom autobusu kompanije Blue line, na liniji Herceg Novi – Kotor, te nasilje koje se dogodilo u Elektrotehničkoj školi Vaso Aligrudić, kada su otac i sin prebijeni od strane dva učenika.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da je pojačana komunikacija u vezi sa nasiljem u školama nužan korak. 

- Planiramo i ozbiljnu komunikaciju sa svim školama po pitanju nasilja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, o čemu će javnost biti ubrzo obaviještena - kazali su oni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.