REGION

Do zaposlenja preko ljekovitog bilja i šumskih plodova

Avaz.ba

20.10.2017

Proizvodnja ljekovitog bilja i šumskih plodova prostor su za nova održiva zapošljavanja i pristojnu zaradu – pokazao je IPA projekat prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova.

Kroz projekat je, između ostalog, organizovana obuka za 60 nezaposlenih (30 iz Crne Gore i 30 na Kosovu) za prikupljanje, proizvodnju, obradu i tržišni plasman ljekovitog bilja i šumskih plodova. Za 20 nezaposlenih u prekograničnom području Crne Gore i Kosova pružena je materijalna podrška za njihovo zapošljavanje.

Rezultati

- Postignuti su rezultati koji su bili i planirani ovim projektom. Svih deset osoba sa crnogorske strane zaposlilo se. Dobili su podršku u vidu plaćanja usluga oranja i nabavke sjemena i sadnica raznog ljekovitog bilja i šumskih proizvoda za njihovo plantažno gajenje na sjeveru Crne Gore. Uslov je bio da su nezaposleni, da potpišu izjavu da će se uposliti po dobijanju ove podrške i da imaju parče zemljišta u svom vlasništvu ili vlasništvu člana porodice koji će dati na duži rok dozvolu za njegovo korištenje - kaže tim lider projekta mr Irena Perić, načelnica Odsijeka za projekte EU.

Za razliku od crnogorske strane koja je podršku mogla dati isključivo materijalno, sa strane Kosova su imali mogućnost da dobiju grant u predviđenoj vrijednosti, pa su ljudi za taj novac kupovali što im je potrebno. I tamo je uposleno deset osoba.

Kroz projekat “Zajednička akcija za održivo zapošljavanje” do posla je došlo ukupno 20 lica iz prekograničnog pojasa Crne Gore i Kosova.

Na završnoj konferenciji, održanoj u Peći, predstavljene su implementirane glavne aktivnosti, kao i rezultati ovog projekta u cilju jačanja saradnje, unapređenja efikasnosti i kvaliteta usluga zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa u prekograničnoj regiji Kosova i Crne Gore.

Inače, kroz ovaj projekat, koji je uspješno realizovao Zavod za zapošljavanje, organizovane su studijske posjete na Kosovu i Crnoj Gori, konferencije za prezentaciju i razmjenu iskustava.

Pripremljene su preporuke za poboljšanje poslovanja agencija za zapošljavanje. Održane su radionice za zaposlene u agencijama za zapošljavanje u cilju poboljšanja usluga rada sa poslodavcima i nezaposlenima.

Urađena je komparativna analiza sa preporukama za budući period. Održana su dva prekogranična sajma zapošljavanja, po jedan u Crnoj Gori i Kosovu.

Projekat je, analizira Perić, doprinio uklanjanju barijera na tržištu rada, stvaranju uslova za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa u prekograničnoj oblasti, a time i obezbjeđenje većeg kvaliteta života u ovoj oblasti. Ojačana je saradnja među različitim akterima na tržištu rada u cilju njihovog kvalitetnijeg uključivanja u razvoj lokalnih strategija za zapošljavanje i razvoj ljudskih resursa.

Kreirane su i partnerske inicijative za povećanje fleksibilnosti radne snage kroz razmjenu informacija i primjera dobre prakse o uslugama i podršci za nezaposlene i poslodavce.

Data je podrška očuvanju životne sredine i razvoju svijesti o značaju i zaštiti ljekovitog bilja i ugroženih biljnih vrsta među stanovništvom u prekograničnoj oblasti.

Naglašavajući izuzetnu saradnju i komunikaciju u ovom projektu, Perić ističe usaglašenost partnera da nastave saradnju i zajednički doprinesu razvoju prekograničnog područja kroz implementaciju narednih projekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.