Niko neće da se 'lati' sjekire

Avaz.ba
20.10.2017 10:03
A
A
A

Zvuči nevjerovatno, ali u Kolašinu ovih dana pare ne pomažu da se dođe do radnika za cijepanje drva. Oni koji bi taj posao radili, zauzeti su, oni koji bi trebali da se late sjekire, radije uživaju u Miholjskom ljetu.

Đoko Gluščević je kod Janičića i zauzet je naredna tri dana. Zauzet je i njegov brat. Šukovići su kod Bojića. I oni će imati posla do petka. Zauzet je i Miroslav, koji osim što drva nakon što ih iscijepa, naslaže. Ni „Žižin sin“ nije slobodan, a možda Šuko Božović bude… Ako mu se ne javi neka od stalnih mušterija prema kojoj ima obavezu.

Boško Šćepanović kaže kako problem nije od jučer.

- Pare ne pomažu da se nađe radnik i da se iscijepaju drva. Nije to tako samo danas, već od polovine avgusta. Morate čekati danima da dođete na red. U stvari, poslovi oko drva planiraju se prema pogođenom terminu onih koji ih cijepaju - priča Šćepanović.

Kada je o cijeni riječ, cijepanje metra drva košta od tri do pet eura u zavisnosti od toga kakvog je kvaliteta, veličine ćepanica, naravno i količine. Ako se sa domaćinom pogodi i slaganje, ili odlaganje, dođe se do pristojne dnevnice.

Uprkos tome, ovih dana malo ko hoće da uzme sjekiru u ruke i zaradi više nego pristojnu dnevnicu, pa ni onih gotovo hiljadu nezaposlenih na Birou. Zato su terase bile pune onih koji su se sunčali.