REGION

Crnogorski parlament usvojio sporazume o saradnji s NATO-om

Fena

23.11.2017

Crnogorski parlament usvojio je danas set zakona o potvrđivanju sporazuma s NATO-om, čime je utvrđen pravni okvir za saradnju Crne Gore sa Sjevernoatlantskim savezom i državama članicama.

Uz veliko protivljenje Rusije i prosrpske opozicije u Podgorici, Crna Gora ustrajala je na svom strateškom opredjeljenju učlanjenja u NATO, a potom u Evropsku uniju.

Crnogorska zastava podignuta je 7. juna ove godine u sjedištu NATO-a u Briselu, uz prisustvo visokih dužnosnika Saveza, Crne Gore i diplomatskog zbora, čime je postala 29. članica ove sigurnosne organizacije.

"Crna Gora će potvrđivanjem ovih sporazuma ispuniti unutrašnje uvjete za njihovu primjenu, čime će se stvoriti pravni okvir za saradnju s NATO-om i njegovim državama članicama", navodi se u obrazloženju.

Crnogorski parlament potvrdio je devet sporazuma.

Oni se odnose na atomske i sigurnosne podatke, saopćavanje tehničkih podataka u odbrambene svrhe, pravni položaj snaga NATO-a, misija i predstavnika trećih država pri Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora, međunarodnih vojnih komandi i međunarodnog osoblja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.