REGION

Bez značajnije promjene nakon lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju

CdM.me

Avaz.ba

5.2.2018

Nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju u dva crnogorska grada, u Beranama vlast ostaje ista, ali oslabljena, a u Ulcinju nema većih promjena.

Izbore u ta dva grada su i vlast i opozicija smatrale testom uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 15. april.

Na lokalnim izborima u Beranama u nedjelju najviše glasova i 17 odborničkih mjesta osvojila je koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS), ali ona ipak neće biti u vlasti u toj općini.  

Na osnovu preliminarnih rezultata u nedjelju pred ponoć, u Beranama će novu vlast činiti dosadašnja koalicija na vlasti "Zdravo Berane" sa 14 mandata, i politička partija Demokrate Crne Gore koja je sa četiri mandata prvi put ušla u sastav općinske skupštine. One će vlast formirati sa samo jednim mandatom više od koalicije DPS, SD i BS.

Dosadašnja koalicija na vlasti "Zdravo Berane" dobila je četiri mandata manje nego što je do sada imala.  

Tu koaliciju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF), Srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora.

Na osnovu preliminarnih rezultata, nova vlast u Ulcinju će biti slična dosadašnjoj, jer su najviše mandata, po devet, osvojile DPS i stranka Forca, koje su i do sada bile najjače, a Forca je na ovim izborima ojačala za jedan mandat.  

Sedam mandata u Ulcinju je dobila koalicija Demokratske partije, Perspektive i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Po tri mandata su pripala Socijaldemokratama Ivana Brajovića i Demokratskoj uniji Albanaca.  

Do sada su vlast u Ulcinju vršili DPS i nekoliko stranaka koje zastupaju etničke Albance, što će, vrlo je vjerovatno, biti i u narednom mandatu.

DPS će, kako se pretpostavlja, u novom sastavu ulcinjske općinske skupštine biti ojačana s tri mandata Socijaldemokrata, a te dvije partije su koalicioni partneri i na nivou države.

Dva mandata u Ulcinju dobila je Udružena reformska akcija.  

Demokrate Crne Gore, sa Aleksom Bečićem, ostale su bez mandata u općinskoj skupštini Ulcinja, kao i SNP, Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića i DF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.