REGION

Marković: Crna Gora će biti dio EU

Srna

6.2.2018

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas da je Strategija EU za zapadni Balkan značajan dokument jer prvi put definiranjem vremenskog okvira region dobija poruku da će biti formalni i integralni dio Evrope sa perspektivom sljedećeg proširenja do 2025. godine.

Marković je istakao da je ovo "pozitivan signal u sadašnjem trenutku kada je regionu potrebna, i očekuje, jasnu poruku da je evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana kredibilna i živa".

- Danas smo tu poruku dobili, ona je složena kao što je i sam proces pristupanja, ali je poruka jasna. Mi ćemo biti dio EU - rekao je Marković na konferenciji za novinare u Podgorici.

On je naglasio da za Crnu Goru ovaj dokument ima i poseban značaj jer se ta zemlja pominje u kontekstu sljedeće članice EU, u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kojem može biti spremna za članstvo, a da, ukoliko ostvari adekvatne rezultate, i pristupanje može biti ranije.

- Važno je i da dokument potvrđuje konzistentnost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, što ostavlja prostora da budu, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. U čitavom dokumentu to je više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo - rekao je Marković.

On je ocijenio da su važan dio dokumenta konkretni planovi koje će EU uraditi kako bi se pripremila za nove članice, kao i konkretne prijedloge kako da se olakša proces koordinacije, finansiranja programa i učešća zemalja zapadnog Balkana u politikama i programima Unije.

- Mi u Crnoj Gori ovu strategiju doživljavamo kao podsticaj da nastavimo s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju vitalnih reformi, kako bismo zaokružili svoju političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju. Mi smo sigurni da ćemo biti spremni u ovom roku i prije njegove gornje granice, mi znamo šta je moguće sa naše strane jer imamo volju i kapacitete. To je naš prioritet - rekao je crnogorski premijer.

Marković je poručio da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za što skoriju evropsku budućnost svih susjeda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.