Crna Gora: Traži se zabrana riječi "Šiptar" i "šiptarsko"

Avaz.ba
10.02.2018 18:11
A
A
A

Potpredsjednik crnogorskog parlamenta i poslanik koalicije "Albanci odlučno" Genci Nimanbegu uputio je pismo predsjedniku Višeg suda u Podgorici Borisu Saviću.

On je pismo uputio zbog "dozvoljavanja vrijeđanja Albanaca u sudskom postupku", koji se vodi protiv osumnjičenih za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, prenosi RTCG.

Navodi se da je Nimanbegu u pismu Saviću napisao da tokom cijelog sudskog procesa, učesnici svih strana u postupku - optuženi, svjedoci, ali i advokati, pa čak i sudija Suzana Mugoša "upotrebljavaju riječi Šiptar, šiptarsko".

"Napominjem da su ove riječi za nas Albance uvredljive i potcjenjivačke, a sud bi samim svojim bićem i aktivnostima trebalo da zaštiti dignitetet svih i da ne dozvoli upotrebu riječi, koje bi na bilo koji način bile u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore", naveo je Nimanbegu u pismu.

On je od Savića zatražio da spriječi upotrebu tih riječi u sudnici "jer se na taj način vrijeđa jedan narod, koji sa ovim postupkom očigledno nema nikakve veze".

"Molim Vas da ovo protestno pismo proslijedite i postupajućoj sudiji, gospođi Suzani Mugoša, koja ne samo da dozvoljava upotrebu tih reči, već iste i diktira u zapisnik", zaključio je u pismu Nimanbegu.

Više o:

Crna Gora