REGION

Je li Jauković usamljeni vuk ili član organizacije?

Savo Prelević/Vijesti.me

Vijesti.me

23.2.2018

Pripadnici Specijalnog policijskog tima i jedan od specijalnih tužilaca preksinoć su, odmah nakon napada, bili na licu mjesta, rečeno je "Vijestima".

Šta je jednog od 14.000 odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine natjeralo da baci bombu u dvorište Ambasade SAD, a potom drugom bombom raznese sebe, pokušava utvrditi crnogorska policija s američkim kolegama. Odlikovanje mu je potpisao Slobodan Milošević.

Policija je sinoć pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane s Daliborom Jaukovićem (43), istražujući je li Podgoričanin u samobilački napad na ambasadu krenuo sam ili kao član neke šire organizacije. 

On je, nepun sat nakon ponoći, između srijede i četvrtka, bacio bombu M75 u dvorište Ambasade s udaljenosti od pet-šest metara, kazao je jučer šef Sektora za osiguranje ličnosti i objekta u Upravi policije Dragan Blagojević. Bomba nije nikoga od zaposlenih u Ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu.  

Nakon toga, Jauković je prešao ulicu i na poljani prekoputa Ambasade, par minuta kasnije, aktivirao drugu bombu i ubio se.

On je živio s bratom i majkom u Bloku 5 u Podgorici. Crnogorski je državljanin, rođen u Kraljevu. Bio je nezaposlen. U sigurnosnim krugovima jučer se špekuliralo da Jauković ima dijagnozu bolesti zavisnosti, ali "Vijestima" to jučer niko zvanično nije potvrdio.

Na Jaukovićevom Facebook profilu  vidi se da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i sigurnosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine. 

Na toj društvenoj mreži kritizirao je crnogorsku vlast i opoziciju, američkog predsjednika, protivio se ulasku u NATO i kritizirao odnos Srbije prema svojim zaslužnim građanima. Njegov Facebook profil jučer popodne je ugašen.

 - Bio je pravi patriota tokom NATO bombardiranja. Služio je u jugoslovenskoj protuvazdušnoj odbrani - kazao je za Reuters Milutin Dragićević, koji je za sebe rekao da je Jaukovićev rođak.  

Njegove komšije iz ulaza u ulici Vijenci Danila Kiša na broju 4, za njega kažu da nikada nije napravio nijedan incident.

- Znam ga skoro tri decenije, otkad živimo ovdje. Ne znam da je napravio ijedan incident, nikada. Živio je u stanu s roditeljima i bratom. Mirna su porodica. Otac mu je nedavno umro. Brat mu radi na pumpi, nijedan nije oženjen - kazala je jedna od Jaukovićevih komšinica. 


Savo Prelević/Vijesti.me

Druga komšinica je rekla da ne poznaje dobro porodicu Jauković, ali da zna da je on uvijek bio miran i korektan. 

- Poznavao sam ga, zajedno smo odrasli. Ovo što se desilo  šok je za sve nas. To je bio najbolji komšija ovdje. Ovo nema veze ni sa kakvim terorističkim činom. Ništa nije nagovještavalo da bi ovako nešto moglo da se desi - kazao je za TV Vijesti njegov komšija Marko Zogović.

Drugi je rekao da je uplašen i da nije očekivao tako nešto od “čovjeka takvog ranga, koji je bio vojno lice i branio zemlju od NATO agresije”.

Šef kriminalističke policije Enis Baković kazao je da Jauković nije registriran kao izvršilac krivičnih djela. 

Baković je rekao da policija, u saradnji s Federalnim istražnim birom (FBI), provjerava Jaukovićeve naloge na društvenim mrežama.

- Policija provjerava i je li on radio sam ili je imao saučesnike, i koji su bili motivi njegovog napada - kazao je. 

Dalje navodi da je Jaukovićeva identifikacija izvršena na osnovu DNK analize, kao i prepoznavanjem koje je obavio Jaukovićev blizak srodnik.

- Na licu mjesta  pronađeni su materijalni tragovi eksplozivnog sredstva koje je koristio i oni će biti predmet daljeg vještačenja - kazao je Baković.

Istragom rukovodi tužiteljica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Tanja Čolan-Deretić.

Ona je sinoć rekla “Vijestima” da, osim informacija koje su saopćene na konferenciji za novinare jučer u 15 sati, nema ništa novo reći. Na pitanje kada je urađena DNK analiza kojom je potvrđen identitet napadača, a Baković je saopćio da je urađena, ona je izjavila da ne može reći šta je urađeno u predmetu “zbog interesa istrage”, jer je ona i dalje u nadležnosti Višeg tužilaštva.

Ni policija ni Tužilaštvo jučer u 15 sati nisu mogli odgovoriti ni na jedno pitanje “Vijesti” i samo su ponovili informacije koje su javnosti već bile poznate. Stan u kojem je Jauković s porodicom živio jučer do 15 sati nije bio pretresen. Do tada nisu znali ni kuda se i, eventualno, s kim Jauković preksinoć kretao, koliko dugo je bio u blizini Ambasade, da li su izuzeli njegov kompjuter, telefon, razgovarali s porodicom, prijateljima, gdje je radio i s kim... Na sva ta pitanja Baković je rekao “da u cilju istrage ne može davati detalje”.

Portparol Višeg državnog tužilaštva, tužiteljica Lepa Medenica, na pitanje “Vijesti” da li u djelovanju Jaukovića ima elemenata krivičnog djela terorizam, rekla je: “U ovom trenutku mi nismo našli da se može govoriti o terorizmu. Sve drugo je u fazi provjera pod kojim je i na koji način ovaj događaj nastao”.

Na pitanje je li tužilaštvo naložilo policiji da izvrši pretres stana i obavi razgovore s porodicom, prijateljima i zna li se nešto novo, Medenica je kazala da su “provedene određene aktivnosti”.

- Nisam još sigurna, ali mislim da je policija dobila naredbu od Tužilaštva da se obavi pretres stana - kazala je ona.

Ona je rekla da se sve, osim njegovog identiteta, još utvrđuje.

Na pitanje da li u istrazi učestvuje Specijalni policijski tim i Specijalno tužilaštvo, ona je rekla da su oni obaviješteni o događaju, ali da je sada procjena da istraga ostaje u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pripadnici Specijalnog policijskog tima i jedan od specijalnih tužilaca preksinoć su, odmah nakon napada, bili na licu mjesta.

Na mjestu događaja nije se do jučer oko podne pojavio šef Kriminalističke policije Enis Baković, koji je o događaju obaviješten tek ujutro oko 7.30.

Iz Uprave policije su na pitanje “Vijesti” je li tačno i zašto Baković nije bio na licu mjesta, kazali:

- Uviđaj su izvršili službenici kriminalističke policije kojima je to posao, odnosno u opisu poslova i zadataka. Uviđajem je rukovodio nadležni državni tužilac. Svim policijskim mjerama i radnjama, koje su preduzete na licu mjesta, koordinirao je direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Iz Ambasade SAD u Podgorici sinoć je saopćeno da blisko sarađuju sa crnogorskom policijom na rasvjetljavanju napada.

- Ambasada nema indicija da je jutrošnji napad dio neke produžene prijetnje, mada se istraga motiva navodnog napadača nastavlja - saopćeno je iz tog diplomatskog predstavništva. Saopćili su da neće podizati nivo sigurnosnih savjeta svojim građanima.


Savo Prelević/Vijesti.me

Dedović: Građani Crne Gore navikli su na detonacije

Izvršni direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović kazao je da se slaže s ocjenom da su građani Crne Gore navikli na detonacije:

- Tako da ova u dvorištu Ambasade SAD ne predstavlja izuzetak. Tragedija je nastala i izgubljen je jedan mladi život. Nažalost, još jedna situacija u kojoj se zapitamo jesmo li kao društvo mogli učiniti nešto da ovo spriječimo. Iz dana u dan, život i surova realnost nas upozoravaju na potrebu preventivnog djelovanja, pa i u ovoj oblasti.

On je uvjeren da taj slučaj neće narušiti crnogorsko-američke odnose.

Bombaški napad na Američku ambasadu potvrda je labave sigurnosne situacije u Crnoj Gori, ocijenili su jučer iz Demokrata.

- Nije prošlo mnogo vremena otkako su bombe znale da eksplodiraju usred bijela dana, čak i u blizini vrtića, u obračunu, kako se sumnja, kriminalnih klanova. Kao što se na primjeru predmetnog događaja potvrdilo, sigurnosna situacija u ovoj državi ili bilo kojoj državi nije zavisila i nikada neće zavisiti od ulaska u ovu ili onu organizaciju ili vojni savez, već od odlučne političke i svake druge volje vlasti da pruži sigurnost svojim građanima, ali i svima koji se nalaze na njenoj teritoriji - rečeno je “Vijestima” iz partije Alekse Bečića.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera ocijenio je da taj događaj nikako ne može utjecati na sigurnost i stabilnost Crne Gore, pogotovo jer su članica NATO-a.

Nepredvidive situacije

Kentera tvrdi da se nikako ne može reći da je “ovdje negdje zakazalo”.

- Ovo su situacije koje apsolutno niko, nijedna služba na svijetu, ne može kontrolirati niti predvidjeti - kazao je on za “Vijesti”, ocjenjujući da je riječ o pojedinačnom slučaju.

Jučerašnji napad osudili su najviši državni zvaničnici, uključujući predsjednika države i Skupštine Filipa Vujanovića i Ivana Brajovića, ali i većina političkih partija u državi, kao i predsjednički kandidat Đorđije Blažić.

Grahovac: Treba očekivati još takvih pojedinačnih ekscesa

General avijacije u penziji Blagoje Grahovac kazao je da smatra da je jučerašnji slučaj klasičan primjer tzv. vijetnamskog sindroma ili posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

- PTSP je ušao u ex-jugoslovenski prostor i nije više važno je li na tom prostoru bilo ratnih sukoba ili nije. Oni nisu posljedica trenutne političke i sigurnosne situacije, nego su  ratnih trauma koje su pratile i neimaština, osiromašenje, osramoćenje naroda - kazao je on za “Vijesti”.

Grahovac upozorava da će biti sve više pojedinaca koji su u toj zoni stresnog poremećaja i sve više treba očekivati takve pojedinačne ekscese, čije posljedice mogu biti mnogo veće.

Osumnjičeni za jučerašnji napad bio je pripadnik JNA. Grahovac ističe da su u JNA imali psihološku službu koja je pratila svaku jedinicu.

Iz analiza tih službi  proizilazile su mjere koje su preduzimane kako bi se popravilo stanje pojedinca ili kolektiva.

Grahovac je siguran da je država zakazala u tom slučaju.

- Crna Gora nije imala oružane sukobe na svojoj teritoriji, ali su građani Crne Gore u velikoj mjeri žrtve zloupotrebe rđavih vlasti. Građani su zloupotrijebljeni, prevareni, osiromašeni i osramoćeni...Ali država treba znati da to slijedi, pa je trebala popravljati duhovno stanje nacije. A ona ne da ga ne popravlja, nego ga sve više zavađa. I truje - upozorio je on.

Grahovac je poručio da je, kako bi se izliječilo društvo od PTSP-a, potrebna promjena politike, promjena u aspektu zdravstvenog osiguranja i monitoring osoba koje su potencijalne žrtve.

Nikolić: Bombe koje je aktivirao krik su povrijeđenog čovjeka, koji ozbiljno opominje

Direktor Udruženja boraca ratova 1990. Radan Nikolić kazao je da su bombe koje je aktivirao Jauković krik povrijeđenog čovjeka koji krajnje ozbiljno opominje.

Istaknuo je da Jauković nije bio član tog udruženja, da im se nije obraćao za pomoć. Optužio je vlast da u kontinuitetu omalovažava, ponižava i diskriminira ratne veterane iz '90-ih: "Crna Gora je i jedina država s ratovima iz '90-ih koja se, uprkos upozorenjima Udruženja, nije posebno bavila problemom posttraumatskog stresnog sindroma kod ratnih veterana".

- Olako se prelazilo i preko ubistava koje su ratni veterani počinili u krugu porodice i njihovih samoubistava - kazao je on.

Istaknuo je da duboko žale zbog Jaukovićevog čina, te da je taj Podgoričanin prošao pakao NATO agresije na SRJ sa 23 godine.

- Bomba koju je bacio ne treba razljutiti Ameriku. Ali treba podstaći istragu zašto je do incidenta došlo, jesu li mogući slični incidenti, kako preventivno djelovati i šta je unesrećilo Jaukovića do te mjere da mu u 43. godini život nije značio ništa - zaključio je Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.