REGION

Odložena sjednica o demarkaciji Kosova sa Crnom Gorom

CdM

23.2.2018

Skupština Kosova ni danas nije usvojila sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, a rasprava je odložena za srijedu u deset sati. 

Žestoka rasprava vodila se danas se na sjednici Skupštine. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) kazao je da ovo nije njegov sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, već je bitan za državu Kosovo.

Burna rasprava uslijedila je oko Izvještaja Komisije za razgraničenje koji je uradio Špejtim Bulići.

- Zašto imate problema sa ovim?! Sram vas bilo. Gdje vas boli?! Zašto ne prihvatate izvještaj koji je uradila Komisija za razgraničenje? - kazao je Haradinaj tokom rasprave, obraćajući se poslanicima Demokratskog saveza Kosova.

On je upozorio da Kosovo ostaje u blokadi ukoliko ne riješi pitanje demarkacije.

- Zašto vam smeta toliko ovaj izvještaj? Zar ste toliko protiv vaše zemlje?! Zašto želite da blokirate Kosovo. Hajde da usvojimo ovaj dokument i da idemo naprijed - poručio je Haradinaj.

On je ocijenio da je novi izveštaj kredibilan i da su ga sastavili stručni ljudi koji su potvrdili dosadašnje tvrdnje da je Kosovo ranijom verzijom sporazuma oštećeno po pitanju teritorijalne cjelovitosti.

Ovakve Haradinajeve riječi izazvale su brojna negodovanja u Skupštini, toliko da se u jednom trenutku nije moglo čuti šta govori neko od poslanika. 

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) rekao je oni nisu protiv svoje zemlje i upozorio Haradinaja da im se tako ne obraća.

- Mi ne glasamo za lažne izvještaje, a takvim smatramo Bulićijev izvještaj - poručio je Hoti.

DSK kaže da su za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, ali da su protiv Izvještaja koji je pripremio Bulići.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja najavila je ranije da neće glasati za ratifikaciju sporazuma ukoliko među dokumentima ne bude i izveštaj komisije Bulićija.

Vladajuća koalicija ima 61 poslanika, ali bez glasova Pokreta Samoopredjeljenje koji ima 32 poslanika, i "Srpske liste" sa deset, sporazum ne može biti izglasan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.