REGION

Kandidati dižu kredite pred izbore

Vijesti.me

12.3.2018

Većina političkih stranaka u Crnoj Gori morat će da podigne kredite kako bi finansirala nastup predsjedničkih kandidata, iako u pojedinim štabovima najavljuju skromnije kampanje. U strankama smatraju da bi na izborni nastup moglo biti potrošeno manje novca nego inače, s obzirom na to da će kandidati za kampanju imati samo mjesec. Krajnji rok za predaju kandidatura je 26. mart.

- Kampanja koju smo planirali neće ličiti na dosadašnje kampanje. Ono što obično krasi svaki izborni ciklus, to su bilbordi, veliki skupovi i skupi promotivni ukrasi, nisu sastavni dio naše predsjedničke kampanje. I da imamo novca, ne bismo ga trošili, jer je neukusno nakon svega što se izdešavalo - tvrdi šef Danilovićevog kabineta Dušan Slijepčević.

Da utrka za predsjednika nije jeftina potvrđuju podaci, prema kojima je aktuelni šef države Filip Vujanović na izborima 2013. potrošio 452.409 eura, dok je kampanja njegovog protivkandidata Miodraga Lekića koštala 170.000. Na izborima 2008. Vujanovićeva kampanja koštala je 679.962 eura, dok je primjera radi predsjednička kandidatura Andriju Mandića koštala 299.276 eura.

Za finansiranje kampanja predsjedničkih kandidata će iz budžeta biti izdvojeno 595.000 eura, a kandidati kojima bude utvrđena kandidatura podijelit će 20 posto toga iznosa, odnosno 120.000 eura. To praktično znači da će, ukoliko bude potvrđeno osam do sada najavljenih kandidatura, svaki kandidat će pred izbore dobiti po 15.000 eura. Kako će preostalih 475.000 eura iz budžeta biti podijeljeno, zavisi od toga da li će biti samo jedan ili dva kruga predsjedničkih izbora.

Politički direktor Socijaldemokrtatske partije (SDP) Dragan Šimrak tvrdi da će se ta stranka u kampanji oslanjati na sopstvena sredstva i novac koji iz državnog budžeta. Predsjednički kandidat SDP-a je Draginja Vuksanović.

- Mi se, kao uvijek, oslanjamo na sopstvena sredstva. Ne oslanjamo se na skupu kampanju, već na kvalitet naše kandidatkinje - kazao je Šimrak.

Da se kampanje ne vode samo sopstvenim sredstvima, pokazuju finansijski izvještaji za parlamentarne izbore, prema kojima je većina stranaka uoči izbora podizala kredite. Tako je SDP uoči parlamentarnih izbora 2016. kod Hipotekarne banke podigao 150.000 kredita, a za kampanji potrošio 312.844 eura. Koalicija “Kjuč” koju su činili URA, Demos i Socijalistička narodna partija (SNP) potrošila 157.000 eura na medijsku kampanju, od čega je za oglašavanje na Fejsbuku i Guglu 13.380 eura, a na bilbordima platila 20.300 eura. Demokratski front (DF) je za reklamiranje u dnevnoj štampi potrošio 39.246 eura, dok su troškovi oglašavanja u elektronskim medijima iznosili 497.646 eura.

Ističući da “svi znamo sve” Slijepčević tvrdi da ne bi bilo pošteno trošiti novac na vlastitu reklamu. 

- Fokusirat ćemo se na inovativnosti, direktan razgovor sa građanima, društvene mreže i na jake poruke, a to je da predstavljamo pravi izbor na predsjedničkim izborima - kazao je on.

Računaju i na Javni servis

U Pravoj Crnoj Gori, čiji je kandidat Marko Milačić već predao potpise DIK-u, nisu željeli da komentarišu na koji način će finansirati kampanju. Milačić je već zakupio bilborde u Podgorici, dok birače obilazi autobusom sa svojim likom.

Slijepčević ističe da će Ujedinjena u kampanji koristiti i zakonom garantovan besplatan medijski prostor na Javnom servisu.

- O detaljima kampanje znat će se više u narednim danima, o čemu ćemo informisati zainteresovanu javnost. Jedno je sigurno - naš kandidat predstavlja najozbiljniju ponudu na predstojećim izborima - poručio je Slijepčević, dok Šimrak tvrdi da će se o kampanji znati više kada se utvrdi kandidatura Vuksanovićeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.