CRNA GORA

Švicarci koji su pomagali u gašenju velikih požara posjetili Tivat

Vijesti.me

15.3.2018

Ekipa pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Švicarske koji su proteklog ljeta sa svojim višenamjenskim helikopterom tipa AS-332 “super puma” danima pomagali u gašenju velikog požara na Luštici i Donjem Grblju,posjetili su Tivat.

Dobrodošlicu sedmočlanoj ekipi vazduhoplovaca iz Švicarske poželio je Igor Petković, odbornik u SO Tivat i pripadnik Vatrogasne jedinice Aerodroma Tivat sa kojom su oni ljetos najviše sarađivali u gašenju požara što su danima bjesnili oko Tivta, kao i prihvatu i otpremi helikoptera na aerodromu.

Švicarci nisu imali ovlaštenja za zvanične izjave, a Petković je novinarima kazao da je veoma obradovan što je na kratko mogao biti sa svojim švicarskim kolegama – prijateljima u nevolji. Dodao je da Tivćani ne zaboravljaju pomoć koja im je pružena u najkritičnijim momentima, a sa gostima iz Švicarske sreo se i načelnik tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

- Ovo je za nas lijepo iznenađenje. Švicarska ekipa koja nam je puno pomogla ljetos oko gašenja požara svratila je da nas posjeti. Bili su na preletu, jer su u misiji KFOR-a na Kosovu. Danas smo opet zajedno i baš se radujemo jer im možemo poželjeti dobrodošlicu u mirno vrijeme, kad je sve kako treba i da im se zahvalimo za angažovanje i pomoć koja nam je ljetos bila tako potrebna - istakao je Petković.

Helikopter AS-332 “super puma” ljetos se pokazao kao veoma efikasan u gašenju požara. U svoje protivpožarno vedro kapaciteta 2.000 litara okačeno ispod trupa helikoptera, “super puma” je uzimala morsku vodu u zalivu i potom je u samo par minuta, navođena od vatrogasaca na terenu, precizno izručivala na vatru na požarištu, pri čemu je posada helikoptera pokazala izuzetnu uvježbanost i izdržljivost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.