BRIGA O DJECI

Crna Gora će uskoro dobiti prvo sklonište za djecu žrtve nasilja

CdM

20.3.2018

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, u sklopu Dječijeg doma "Mladost" u Bijeloj, do kraja godine otvorit će prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori, saznaje "Pobjeda".

Iz ovog resora pojasnili su da su odredili prostor u kojem će boraviti djeca, te da će sklonište biti kapaciteta za šestero mališana. 

- Standard je da bude toliko djece. Dužina boravka zavisit će od individualnih potreba djeteta. Bit će zaposleni stručnjaci - istaknuli su kratko iz ovog resora.

Ovaj projekt, kako su naveli, realizirat će Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 

- Sklonište će funkcionirati u skladu s najboljim međunarodnim standardima. Ovo će biti prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori - poručili su iz Ministarstva.

Nakon što je nedavno brutalno ubijen petnaestomjesečni dječak, nadležni su počeli intenzivnije da se bave pitanjem nasilja u Crnoj Gori.

U više navrata su na skupštinskim odborima konsultativno saslušavani ministri koji su nadležni za ovu oblast kada je, između ostalog, konstatirano da žrtve nasilja nisu zaštićene u dovoljnoj mjeri. 

Istaknuto je, također, da je u ovoj priči problematična svijest društva koje i dalje posmatra nasilje kao privatnu stvar.

Nedopustivo je da građani žmire na slučajeve nasilja koji se događaju u njihovom komšiluku, a da se to dešava potvrđuju i podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja o prijavama koje dobivaju centri za socijalni rad. 

Prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje, svega 165.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.